Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη – Αλλαγή σελίδας στις διμερείς σχέσεις

Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί σήμερα την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Στόχος της Αθήνας, η επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, που τα τελευταία χρόνια είχαν παγώσει λόγω και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, το οποίο μπαίνει στο τραπέζι των επαφών με την μεταβατική κυβέρνηση, μαζί με τα νέα κεφάλαια της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας και των κατασκευών.

«Η Λιβύη κάνει τα πρώτα βήματα για την επαναφορά της κανονικότητας και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να την ενισχύσει» ανέφερε χθες ο κ. Δένδιας.

Επισήμανε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για να την κανονικότητα είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι» τονίζοντας ότι σε μια κανονική Λιβύη «το τουρκολυβικό μνημόνιο που φαντασιώνεται το μοίρασμα θαλασσίων ζωών δεν μπορεί να έχει ισχύ».

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει την πορεία της Λιβύης προς την κανονικότητα.

«Προσβλέπουμε ότι η νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη στη νέα αυτή εποχή να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της, αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη, προκειμένου να ανακοινώσει την επαναλειτουργία της.

Υπενθυμίζεται ότι έκλεισε το 2014 οπότε και λίγες ημέρες αργότερα είχε γίνει η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων, Κινέζων και άλλων ξένων πολιτών από την φλεγόμενη Λιβύη, με την φρεγάτα Σαλαμίς. Eπικεφαλής αναμένεται να αναλάβει έμπειρος διπλωμάτης που μέχρι τώρα υπηρετεί στο διπλωματικό γραφείο του Νίκου Δένδια και έχει προϋπηρεσία στην Λιβύη.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη

Σύμφωνα με τον διπλωματικό αναλυτή της ΕΡΤ Νίκο Μελέτη, η Λιβύη δεν είναι απλώς μια χώρα της Αφρικής αλλά μια από τις 8 χώρες με τις οποίες έχει σύνορα η χώρα μας.

Είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Αφρικής, κρίσιμη για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από την υποσαχάρια Αφρική, μια χώρα που διαλύθηκε από έναν 10χρονο εμφύλιο μετά την πτώση Καντάφι. Και προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματα με μια προσωρινή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές τον Δεκέμβριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την βαριά κληρονομιά της κυβέρνησης Σάρατζ με το τουρκο-λυβικό μνημόνιο, είναι εξαιρετικά σημαντική η επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός καθώς είναι από τους πρώτους ξένους ηγέτες που επισκέπτονται την Τρίπολη μετά την εγκατάσταση της νέας κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δυο χωρών και να υπάρχει τουλάχιστον ένας ανοικτός δίαυλος χωρίς ενδιάμεσους.

Το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, παρά την ύπαρξη του τουρκο – λυβικού μνημονίου, παραμένει ανοικτό. Και αυτή η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητες για να διαπραγματευθεί τέτοια θέματα, όποτε θα καταγραφεί η ελληνική θέση και οι όποιες συζητήσεις πρακτικά μετατίθενται, για την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι η στήριξη από την Ευρώπη σε αυτή τη συγκυρία έχει κρίσιμη σημασία για την Λιβύη και αυτό ενισχύει και τον ρόλο της Ελλάδας.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση