Δημιουργία NFT έργων από τον Ιάπωνα καλλιτέχνη Τακάσι Μουρακάμι

Το πρώτο του NFT έργο κυκλοφόρησε ο Takashi Murakami. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Ιάπωνας καλλιτέχνης παρακολουθούσε τα παιδιά του να παίζουν το «Animal Crossing: New Horizons» (ένα βιντεοπαιχνίδι) καθώς επικοινωνούσαν με φίλους τους, μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η εμπειρία τους αυτή (της αλληλεπίδρασης-επικοινωνίας εξ αποστάσεως) αποτέλεσε έμπνευση για τον ίδιο.

O Murakami έγραψε στο λογαριασμό του στο Instagram, αναφερόμενος στην εμπειρία των παιδιών του: «Παρακολουθούσαν, μέσα στο βιντεοπαιχνίδι, κάποια πυροτεχνήματα ενώ μιλούσαν, μέσω Zoom, με τους φίλους τους από το σχολείο, τους οποίους δεν μπορούν πια να συναντούν δια ζώσης…».

Αναγνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά του μπορούσαν να βρουν ομορφιά στον εικονικό κόσμο, ο καλλιτέχνης είδε αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως «την πραγματικότητα της μεταβολής των αξιών». «Από εκείνη τη στιγμή άρχισα να αλλάζω ολοκληρωτικά τους τρόπους των δημιουργικών μου εκφράσεων και προσεγγίσεων», ανέφερε. Πλέον, ο Murakami συνεργάζεται με τον Yoshihisa Hashimoto, πρώην προγραμματιστή της Sonic Team (από τον γνωστό ψηφιακό σκαντζόχοιρο των βιντεοπαιχνιδιών της Sega, Sonic the Hedgehog) και σκηνοθέτη διαφόρων πρότζεκτ.

Η σειρά έργων του Ιάπωνα καλλιτέχνη, τα οποία παρουσιάστηκαν ως NFTs, είναι λουλούδια – σε 24 x 24 pixel art· 108 παραλλαγές, με τον αριθμό 108 να αποτελεί ένα «νεύμα» στη βουδιστική ιδέα των γήινων απολαύσεων.

Δείτε όλα τα ψηφιακά λουλούδια εδώ.

NFT και τέχνη

Τα NFT (Non-Fungible Tokens) είναι μη ανταλλάξιμα στοιχεία, tokens κρυπτονομισμάτων που αντιπροσωπεύουν αγαθά. Στην περίπτωση της τέχνης, τα αγαθά αυτά είναι ψηφιακά έργα, τα οποία είναι δυνατόν να τεθούν προς πώληση. Η γνησιότητά-μοναδικότητά των αγαθών που αντιπροσωπεύουν τα NFT επιβεβαιώνεται εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο θεωρείται πως εξασφαλίζεται (τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους συλλέκτες- κατόχους των ψηφιακών έργων) μια λύση στο πρόβλημα της επιβεβαίωσης της ταυτότητας -ιδιοκτησίας των ψηφιακών έργων, τα οποία μπορούν (συνήθως) να παραχθούν μαζικά.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-  theverge.com

Φωτογραφία: Associated Press

www.ertnews.gr

Νικόλαος Περδικάρης