Συντάξεις : Πότε θα πληρωθούν 4 κατηγορίες συνταξιούχων

Τρίμηνο πληρωμών, αυξήσεων και αναδρομικών σε τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων φέρνει ο Απρίλιος. Αφορά όσους έχουν υποβάλει αίτηση για το νέο μέτρο της προκαταβολής σύνταξης (πληρωμές τον Απρίλιο), για τους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων (Απρίλιος), τους συνταξιούχους με πάνω από 30 συντάξιμα έτη (Ιούνιος), καθώς και τους συνταξιούχους που απασχολούνται (Ιούνιος). Ειδικότερα:

1. Προκαταβολή σύνταξης: Μέχρι σήμερα μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι δικαιούχοι για την προκαταβολή σύνταξης. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, ενώ ήδη έχουν κατατεθεί 35.000 αιτήσεις. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν εντός του Απριλίου. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα αλλαγής στοιχείων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε ανακοίνωση: «Σε περιπτώσεις αιτήσεων που στοιχεία όπως ο αριθμός Πρωτοκόλλου Κατατεθείσας Αίτησης Συνταξιοδότησης, η ημερομηνία Υποβολής/Κατάθεσης Αίτησης Συνταξιοδότησης ή o τ. Φορέας Υποβολής/Κατάθεσης Αίτησης Συνταξιοδότησης είναι διαφορετικά από αυτά που έχει στη διάθεσή του ο αιτών, τότε δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης και αντικατάστασής τους από τον ίδιο». Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και συγκεκριμένα μέσω του συνδέσμου https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr/ καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία:

Οι κωδικοί TaxisNet του αιτούντος

Ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ

Το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού

Ο αριθμός Πρωτοκόλλου του αιτήματος συνταξιοδότησης, η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και ο τ. φορέας υποβολής/κατάθεσης του αιτήματος συνταξιοδότησης.
Τα στοιχεία αυτά απαιτούνται εφόσον δεν είναι προσυμπληρωμένα στην αίτηση. Η βεβαίωση χορήγησης προκαταβολής δεν συνεπάγεται δικαίωμα προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης και δεν συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση. Τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.
360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.
2. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΕΤΗ: Αρχές του καλοκαιριού εκτός απροόπτου εκτιμάται ότι θα τελειώσει το σίριαλ με την καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών στους συνταξιούχους με πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Το πρόβλημα είναι ότι για να καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά χρειάζεται επανυπολογισμός των συντάξεων, δηλαδή μια χρονοβόρα διαδικασία και μάλιστα σε έναν ΕΦΚΑ ο οποίος υπολειτουργεί λόγω της πανδημίας. Η διαδικασία που ξεκινά από τον ΕΦΚΑ προϋποθέτει έναν νέο επανυπολογισμό όλων των συντάξεων που έχουν εκδοθεί με χρόνο ασφάλισης πάνω από τα 30 έτη, προκειμένου μέσα από αυτόν τον επανυπολογισμό να καθοριστούν τα νέα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης, σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νέος ασφαλιστικός νόμος κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπογραμμίζεται ότι ο νόμος ισχύει αναδρομικά από 1/10/2019 και για τον λόγο αυτόν οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομικότητα 21 μηνών, εφόσον τελικά καταβληθούν τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας έδωσε άμεση προτεραιότητα στο νέο μέτρο της καταβολής τής έναντι σύνταξης των 360-384 ευρώ σε περίπου 100.000 εν αναμονή συνταξιούχους στους οποίους δεν καταβάλλεται κανένα ποσό – ούτε η προσωρινή σύνταξη – από τότε που υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης.

3. ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ: Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να καταβληθούν και τα αναδρομικά στους κληρονόμους δευτέρου βαθμού που αντιμετώπισαν δυσκολίες στην επεξεργασία των αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πληρωμή έγινε στις 10 Μαρτίου, με την καταβολή των αναδρομικών για το 11μηνο (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων, έρχεται και η πληρωμή Απριλίου.

4. ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Μια ακόμη κατηγορία συνταξιούχων η οποία περιμένει αυξήσεις και αναδρομικά (πάνω από ένα έτος) είναι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Πρόκειται για τρεις κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται. Και αυτό γιατί θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000-30.000 συνταξιούχοι που άρχισαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% (αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου), ωστόσο το νέο «πέναλτι» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση