Ο Π.Ο.Υ για τα εμβόλια και η μετονομασία του σκευάσματος της AstraZeneca

Το δρόμο για την έγκριση σε περισσότερα εμβόλια ανοίγει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) ο οποίος έχει βάλει στο μικροσκόπιο του την έναρξη της πανδημίας επιχειρώντας να εντοπίσει πώς μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο ο SARS-COV-2.

Όπως τόνισε σήμερα στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο δημοσιογράφος Κώστας Δαβάνης από το Στρασβούργο, στο επίκεντρο επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού βρέθηκαν τα κινεζικά εμβόλια τα οποία φαίνεται πως οδεύουν προς την έγκριση τους για χρήση έκτακτης ανάγκης ως τα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για το ρωσικό εμβόλιο sputnik. Σε ό, τι αφορά το εμβόλιο της Johnson&Johnson o ΠΟΥ υποστηρίζει πως δεν περιέχει ζωικά λίπη ή κατάλοιπα ενώ οι δοκιμές του εμβολίου των Biontech/Pfizer στους εφήβους συνεχίζονται κανονικά και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν αντιδράσεις ανάλογες με αυτές των νέων έως 25 ετών. Φυσικά η επιτροπή δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca για το οποίο o ΠΟΥ συνεχίζει να κινείται στο γνωστό μοτίβο «τα οφέλη του υπερτερούν τυχόν παρενεργειών του».

Πάντως η βρετανοσουηδική εταιρία προχωρά στη μετονομασία του εμβολίου της σε Vaxzevria προκειμένου να αποφύγει τη σκιά του κακού ονόματος στο σκεύασμά της.

 

www.ertnews.gr

Χριστίνα Χαλεπλίδου

Αφήστε μια απάντηση