Στην επόμενη ημέρα ποντάρει η κυβέρνηση – Ποια τα νέα μέτρα στήριξης, τι σχεδιάζει για εστίαση και τουρισμό

Να κερδίσει την κρίσιμη μάχη του επόμενου τριμήνου επιδιώκει η κυβέρνηση ξεδιπλώνοντας έναν οδικό χάρτη στήριξης της οικονομίας διοχετεύοντας με “καύσιμα” κρίσιμους κλάδους αλλά και ενισχύοντας επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα. Τα κύρια συστατικά σε αυτό το σχεδιασμό είναι η παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης για όσο διαρκεί το lockdown, στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και η χρηματοδότηση του κεφαλαίου εκκίνησης επιχειρήσεων προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν. Από τον Ιούλιο με Αύγουστο η Ελλάδα αναμένει τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Το σχέδιο θα κατατεθεί αρχές Απριλίου στην Κομισιόν και στις χιλιάδες σελίδες του περιγράφονται 64 μεταρρυθμίσεις , 118 κύρια έργα που προσεγγίζουν τις 250 παρεμβάσεις. Εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τη σύνοψη του σχεδίου ανάκαμψης με όλα τα έργα και τον προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα θα ανακοινώσει το πακέτο στήριξης δύο αξόνων με τον συνολικό λογαριασμό του 2021 να διπλασιάζεται σε σχέση με τις προβλέψεις στα 14 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο θα γνωστοποιήσει άμεσα τα έκτακτα μέτρα του Απριλίου για τις επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται από το lockdown και στη συνέχεια αναμένεται η παρουσίαση του σχεδίου σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Η πρώτη δέσμη αφορά τις παρατάσεις των υφιστάμενων μέτρων για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, ενώ η δεύτερη προβλέπει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο (εστίαση, τουρισμός).

Ουσιαστικά, οι παρεμβάσεις του Απριλίου – που συνδέονται με το lockdown- αναμένεται να περιλαμβάνουν τη συνέχιση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής, τα «κουρεμένα» ενοίκια, οι παρατάσεις πληρωμής φόρων και εισφορών και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Μεταξύ των μέτρων αναμένεται και η ανάληψη της υποχρέωσης καταβολής του Δώρου Πάσχα από το Δημόσιο.

Από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι για όσο συνεχίζεται το πλήγμα από την πανδημία, τόσο θα συνεχίζεται και η στήριξη, αλλά με στοχευμένα μέτρα. Εκφράζεται η βεβαιότητα πως το οικονομικό επιτελείο έχει προετοιμαστεί ακόμα και για το χειρότερο σενάριο και παράλληλα γίνεται σαφές πως η βαρύτητα δίνεται στην φάση της επαναλειτουργίας της αγοράς με υιοθέτηση εργαλείων στήριξης προς αποφυγή, κυρίως, των λουκέτων και της απώλειας θέσεων εργασίας.

Ενόψει του ανοίγματος της αγοράς και της τουριστικής σεζόν είναι απολύτως κρίσιμη η στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων που βιώνουν τα περιοριστικά μέτρα. Εντός του πρώτου 15νθημέρου του Απριλίου αναμένονται τα αποκαλυπτήρια του πακέτου στήριξης των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως είναι η εστίαση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο τουρισμός.  Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η μειωμένη προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση του τζίρου. Αναφορικά με την εστίαση, πρόκειται για ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης το οποίο θα δίνει ένα κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να ξεκινήσουν όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές και με προϋπόθεση την καταγραφή μείωσης τζίρου. Παράλληλα, η κυβέρνηση, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται έχει στη φαρέτρα της το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» για τις δόσεις επιχειρηματικών δανείων. Σχετικά με τις πάγιες δαπάνες η στήριξης θα έχει μορφή πιστωτικού που θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη νέων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση