Οι ημικρανίες συνδέονται στενά με την ενδομητρίωση

Share this

Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που υποφέρουν από ημικρανίες, θα πρέπει να συζητούν με τον γυναικολόγο τους την πιθανότητα να πάσχουν από ενδομητρίωση, σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές που μελέτησαν τη σχέση της ημικρανίας με την ενδομητρίωση.

Μελέτες έχουν δείξει και στο παρελθόν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της ημικρανίας και της ενδομητρίωσης, αλλά καμία μελέτη δεν είχε διερευνήσει τη σχέση μεταξύ ημικρανίας και διαφορετικών τύπων ενδομητρίωσης: επιφανειακή περιτοναϊκή ενδομητρίωση, ενδομητρίωση των ωοθηκών και εν τω βάθει ενδομητρίωση.

Οι Γάλλοι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 314 γυναικών ηλικίας 18 έως 42 ετών, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καλοήθεις γυναικολογικές παθήσεις από το 2013 μέχρι το 2015.

Όλες οι γυναίκες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τους πονοκεφάλους που είχαν (σύμφωνα με την ταξινόμηση IHS). Οι 182 είχαν ιστολογικά αποδεδειγμένη ενδομητρίωση και η ομάδα ελέγχου που αποτελείτο από 132 γυναίκες, δεν είχε διάγνωση ενδομητρίωσης. Οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο συνδέεται η ημικρανία με κάθε τύπο ενδομητρίωσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

  • Το 35,2% των γυναικών με ενδομητρίωση είχαν ημικρανίες, ενώ το ποσοστό ήταν μόλις 17,4% σε όσες δεν είχαν ενδομητρίωση.

  • Οι γυναίκες που είχαν ημικρανία, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από ενδομητρίωση και ειδικά ενδομητρίωση των ωοθηκών και εν τω βάθει ενδομητρίωση

  • Στις γυναίκες με ενδομητρίωση, εκείνες που είχαν ημικρανίες, είχαν και πολύ πιο έντονο πυελικό πόνο σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν ημικρανίες.

Όπως συμβαίνει στις ασθενείς με ενδομητρίωση, έτσι και στις γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες, έχει παρατηρηθεί ότι οι εκείνες που είναι στην αναπαραγωγική ηλικία, στα πιο γόνιμα χρόνια τους, επηρεάζονται συχνότερα από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα.

Τις ημέρες της περιόδου, ο εντονότατος πόνος είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης. Αντιστοίχως, πάρα πολλές γυναίκες πάσχουν από ημικρανίες που σχετίζονται με την εμμηνόρροια.

Έχει διαπιστωθεί ότι η δανοζόλη, ένα συνθετικό ανδρογόνο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης, μειώνει και τις ημικρανίες.

Οι Γάλλοι ερευνητές τόνισαν ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες θα πρέπει να ελέγχουν εάν πάσχουν από ενδομητρίωση, μία ασθένεια που είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Παγκοσμίως έχει διαπιστωθεί ότι περνούν 7-12 χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, μέχρι να γίνει η διάγνωση της ενδομητρίωσης.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0333102419893965

Ιάκωβος Σούσης

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

πηγή: endometriosis-gr.eu
Share this

Αφήστε μια απάντηση