Η ιστορία δείχνει ότι η κεντρική Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακραίες ξηρασίες

Share this

Οι policy makers που ανησυχούν για τη λειψυδρία ενδεχομένως να μην έχουν ακόμα συλλάβει το μέγεθος των ξηρασιών που επιφυλάσσει το μέλλον για τις οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Την τελευταία δεκαετία όλο και πιο συχνά φαινόμενα ξηρασίας επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, στις αγροτικές για παράδειγμα εργασίες.

Το 2018 ήταν ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια που καταγράφηκε στη Γερμανία «στεγνώνοντας» τις μεταφορές του ποταμού Ρήνου και προκαλώντας σχεδόν 4 δισ. δολάρια ζημιές στις ασφαλιστικές σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Η πίεση για το νερό αυξάνεται», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό «Nature Communications» προειδοποιεί ότι η Γερμανία και άλλα μέρη της ηπείρου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ξηρασίες διάρκειας δεκαετιών, έχοντας προηγουμένως υποφέρει από μεγάλες περιόδους παρόμοιων φαινομένων στο παρελθόν.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, στο μέλλον η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει ακραίες ξηρασίες που προκαλούν τεράστια ζημιά στη σύγχρονη γεωργία και την δασοκομία μας», έγραψε η Μόνικσα Λονίτα-Σολτς, επιστήμονας στο Helmholtz Association of German Research Centres.

Επιπλέον, πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών, η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί επίσης τήξη των πάγων σε μέρη όπως η Γροιλανδία. Η συνεχής απελευθέρωση δισεκατομμυρίων τόνων παγωμένου νερού στον Ατλαντικό με την πάροδο των ετών αλλάζει τα ωκεάνια ρεύματα που μεταφέρουν ζεστά ρεύματα βόρεια.

Δύο παρόμοια επεισόδια στο μακρινό παρελθόν οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι ακραίες ξηρασίες μεγάλης διάρκειας συνδέονται με τις ψυχρές συνθήκες στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

«Η γενική συναίνεση της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι η κυκλοφορία των ωκεανών στον Βόρειο Ατλαντικό πιθανότατα θα εξασθενίσει», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. “«Αν αυτό συμβεί και υπάρχει επίσης μια φάση μειωμένης ηλιακής δραστηριότητας λόγω της φυσικής μεταβλητότητας, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι δεκαετίες μεγάλης διάρκειας όπως αυτές που βίωσαν την τελευταία χιλιετία – θέτοντας τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις», κατέληξαν.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Share this

Αφήστε μια απάντηση