«Μπλόκο» στις αποζημιώσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Στο… περίμενε για πολλούς μήνες βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενώ έχουν υποβάλει τις δηλώσεις Covid για τα κουρεμένα ενοίκια από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία, μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί για τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν υποστεί.

Καθυστερήσεις στον έλεγχο και την επεξεργασία των δηλώσεων, αλλά και πολλά λάθη και παραλείψεις, έχουν μπλοκάρει τις πληρωμές για τα χαμένα ενοίκια, αφήνοντας στον αέρα τους ιδιοκτήτες, ειδικά αυτούς που ζουν αποκλειστικά από την εκμίσθωση των ακινήτων τους. Πέρα από τα λάθη των ιδιοκτητών, παρατηρήθηκαν δεκάδες προβλήματα που δεν είχαν προβλεφθεί από τον νόμο ή από παρατυπίες των ενοικιαστών, με αποτέλεσμα τόσους μήνες να μη λαμβάνουν ούτε το ενοίκιο από τους ενοικιαστές ούτε την αποζημίωση από το κράτος.

Με βάση τις αρχικές δηλώσεις θα έπρεπε ήδη να έχουν καταβληθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Αυτό δεν έχει συμβεί καθώς πολλοί δικαιούχοι βρίσκονται στην αναμονή για να εισπράξουν τα χρήματα για το 50% των χαμένων μισθωμάτων. Αλλοι περιμένουν ακόμα να γίνει συμψηφισμός της έκπτωσης φόρου με φορολογικές οφειλές για τα ενοίκια που έχασαν από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο του 2020. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις Covid υποβλήθηκαν στην ώρα τους.

Χιλιάδες φορολογούμενοι λαμβάνουν μηνύματα από την ΑΑΔΕ και μαθαίνουν τώρα τον λόγο για τον οποίο απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, άλλοι ενημερώνονται για τα λάθη που θα πρέπει να διορθώσουν στις δηλώσεις Covid και κάποιοι άλλοι δεν έχουν δηλώσει ακόμα τον αριθμό IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους στο Taxisnet για να αποζημιωθούν από το κράτος.

Δεν είχαν τις προϋποθέσεις

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν μείνει χωρίς αποζημίωση καθώς όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, σε 21.658 δηλώσεις ο μισθωτής της επαγγελματικής στέγης διαπιστώθηκε ότι δεν είναι πληττόμενος, σε 19.611 δηλώσεις δεν υπήρχε αναστολή σύμβασης εργασίας σε κατοικία μισθωτή/συζύγου, σε 12.802 περιπτώσεις τα ποσοστά μείωσης ενοικίου ήταν χαμηλότερα από το 40% που προβλέπει ο νόμος.

Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να ανοίξει ξανά τις υποθέσεις των μειωμένων ενοικίων, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει και να λάβουν με μεγάλη καθυστέρηση τα ποσά που δικαιούνται.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες εκταμιεύσεις των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες οι οποίοι είτε δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκιο τον Ιανουάριο είτε έλαβαν αλλά ήταν μειωμένο κατά 40%. Οι συγκεκριμένες πληρωμές αφορούν δηλώσεις COVID οι οποίες έγιναν από τους ιδιοκτήτες έως τις 10 Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπήρχαν προβλήματα. Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα πληρώσει τις εκκρεμότητες για τα μειωμένα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου και θα τρέξει και άλλους συμψηφισμούς με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020. Οσον αφορά τις δηλώσεις COVID στις οποίες είχαν εντοπιστεί λάθη και θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις, οι πληρωμές θα γίνουν αργότερα καθώς τρέχει η προθεσμία υποβολής διορθωτικών δηλώσεων. Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν τον Φεβρουάριο και η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου. Οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες για τον δεύτερο μήνα του έτους θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Απριλίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά το Πάσχα.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 88,7 εκατ. ευρώ για 675.922 δηλώσεις που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση