Αυστραλία: Xιλιάδες νυχτερίδες προκαλούν απανωτά μπλάκ άουτ στην Αδελαΐδα

Share this

Ένα είδος νυχτερίδας της Αυστραλίας κάνει δύσκολη τη ζωή των κατοίκων στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, αναφέρει η Guardian.

Μια αποικία με περισσότερες από 25.000 νυχτερίδες έχουν βυθίσει τα νοικοκυριά της μεγαλούπολης στο σκοτάδι πάνω από 40 φορές μέχρι στιγμής φέτος.

Το προστατευόμενο είδος μετακόμισε για πρώτη φορά στο Βοτανικό Πάρκο στην καρδιά της πόλης το 2010 και έκτοτε η αποικία αυξάνεται σταθερά και έχει φτάσει περίπου τις 25.000. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι αλλού.

«Οι νεαρές νυχτερίδες φεύγουν από την αποικία για την πρώτη αναζήτηση τροφής και καταλήγουν να καταστρέφουν την υποδομή του ηλεκτροφόρου δικτύου», δήλωσε ο Τζέισον βαν Γουίναν, οικολόγος με το πρόγραμμα Green Adelaide της κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας.

Ωστόσο, η κατάσταση για τους χιλιάδες πελάτες της εταιρείας παροχής ηλεκτρισμού SA Power Networks είναι απογοητευτική, με την εταιρεία να αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο τέσσερις μεγάλες διακοπές ρεύματος κάθε εβδομάδα.

Κάθε φορά που ένα από τα ζώα, των οποίων τα τεράστια φτερά φτάνουν το ένα μέτρο, χτυπάει ένα καλώδιο τροφοδοσίας ή πιάνεται σε άλλες υποδομές, αυτό μπορεί να προκαλέσει διακοπή ρεύματος σε 500 έως 1.000 ιδιοκτησίες.

Ενώ οι νυχτερίδες πετούν προς όλες τις κατευθύνσεις, όταν αναζητούν τροφή, αυτοί που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι κάτοικοι στα βορειοανατολικά προάστια της πόλης, ίσως επειδή εκεί υπάρχει περισσότερη διαθέσιμη τροφή για τις νυχτερίδες.

Η SA Power Networks είπε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της υποδομής με ειδικές συσκευές που θα εμποδίζουν τα ζώα.

Δεδομένου ότι οι νυχτερίδες ταξιδεύουν πάνω από 70 χιλιόμετρα κάθε βράδυ, προς όλες τις κατευθύνσεις, ψάχνοντας για φαγητό, δεν ήταν εύκολο να δοθεί προτεραιότητα σε κάποια συγκεκριμένα τμήματα του δικτύου, είπε ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων, Πολ Ρόμπερτς.

Μία ακόμη ελπίδα για τους κατοίκους και την εταιρεία είναι η αλλαγή του καιρού. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θα γίνει πιο σπάνια η διαθέσιμη τροφή, άρα ένας μεγάλος αριθμός νυχτερίδων είναι πιθανό να επιστρέψει σε άλλες αποικίες.

Share this

Αφήστε μια απάντηση