Τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς (video)

Οι επιδημιολογικοί δείκτες των επόμενων εβδομάδων θα αποτελέσουν το κλειδί για το άνοιγμα από το lockdown. Προτεραιότητα έχει το λιανεμπόριο και τα σχολεία, ακολουθεί η εστίαση και τέλος ο τουρισμός.

Το χρονοδιάγραμμα συνολικής επαναλειτουργίας της οικονομίας και της εκπαίδευσης εξετάζουν στην κυβέρνηση, με βασική παράμετρο την εξέλιξη της πανδημίας. Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, η πρόθεση είναι πριν το τέλος Μαρτίου να σηκώσει ρολά το λιανεμπόριο και ν’ ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια. Το άνοιγμα της εστίασης δρομολογείται για πριν το Πάσχα, ενώ εντός του Μαΐου τοποθετείται το άνοιγμα του τουρισμού.

“Το βασικό μας σενάριο είναι ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί με ικανοποιητικότερους ρυθμούς η πραγματική οικονομία κι όσο περνά το διάστημα αυτό θα γίνεται όλο και πληρέστερο”  δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες ζητούν να ανοίξουν τα καταστήματα.

“Αν δεν ανοίξει το ταχύτερο δυνατό η οικονομική δραστηριότητα και δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, όπως το ‘κούρεμα’ οφειλών και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποφύγουμε περίπου 200.000 λουκέτα” τονίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Η επαναλειτουργία των εστιατορίων τοποθετείται περίπου στα μέσα Απριλίου και πάντα με αυστηρά μέρα προστασίας των πελατών και του προσωπικού.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε ότι “εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα τον Απρίλιο ν’ ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικού χώρους”. 

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Ρεγγίνα Σαβούρδου

 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση