Παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή για την Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών

Στο ελληνικό #MeToo αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη Βουλή, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας λέγοντας ότι “για πρώτη φορά οι Ελληνίδες μπόρεσαν και εξέφρασαν δημόσια κρυμμένα μυστικά τα οποία, μέχρι σήμερα, ήταν βαθιά καταχωνιασμένα συχνά στις ψυχές τους”.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο των γυναικών στην περίοδο της πανδημίας εκφράζοντας τις ευχαριστίες του ” στις νοσηλεύτριες, στις εργαζόμενες στα super market, στις εργαζόμενες στους οίκους ευγηρίας, στις Ελληνίδες δασκάλες, στις Ελληνίδες καθηγήτριες, οι οποίες τόσα συνεισέφεραν σε αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια που κάνουμε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση” .

Τέλος, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφού την ευχαρίστησε για την ομιλία της στο Κοινοβούλιο σημείωσε ότι: “Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω, κλείνοντας, την τεράστια συμβολική σημασία που αποδίδω στο γεγονός ότι για πρώτη φορά το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, το καταλαμβάνει στη χώρα μας γυναίκα. Ενδεχομένως να ήταν κάτι αδιανόητο πριν από κάποιες δεκαετίες, ίσως δεν ήταν καν αυτονόητο πριν από 2 χρόνια. Και σήμερα, όμως, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κεκτημένο. Και ίσως, τελικά, αυτό να συνιστά και την καλύτερη απόδειξη του τι σημαίνει, τελικά, πρόοδος: Μια τολμηρή πρωτοβουλία να μετατρέπεται σε αυτονόητη πραγματικότητα”.

Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Αναλυτικά ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη:

Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία στο Κοινοβούλιο και για την εμπνευσμένη ομιλία σας.

Ακούγοντας τις αναφορές σας, σε μια σειρά από σημαντικές Ελληνίδες, οι οποίες έβαλαν τη δική τους ξεχωριστή σφραγίδα και στην Ελληνική επανάσταση αλλά και σε όλη αυτή την όμορφη διαδρομή συγκρότησης του Ελληνικού κράτους, δεν μπόρεσα παρά να αναρωτηθώ πόσες, άραγε, από αυτές είναι ευρύτερα γνωστές στην ελληνική κοινωνία. Και πως, τελικά, ίσως και η ίδια η ιστορία μας και ο τρόπος που τη διδασκόμαστε να είναι μια ιστορία γένους αρσενικού και όχι γένους θηλυκού. Μια ιστορία η οποία μιλάει για ήρωες και όχι για ηρωίδες.

Οπότε σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτή τη σημαντική ιστορική τοποθέτηση την οποία κάνατε, αναδεικνύοντας με την παρουσία σας τον σημαντικό ρόλο των Ελληνίδων σε όλη αυτή τη διαδρομή, η οποία σε λίγες ημέρες από τώρα θα συμπληρώσει τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης.

Η παρουσία σας, σήμερα, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συμπίπτει -όπως επισημάνατε- με την έλευση και στην πατρίδα μας του κινήματος #MeToo. Μιας σημαντικής κατάκτησης για την ελληνική κοινωνία. Για πρώτη φορά οι Ελληνίδες μπόρεσαν και εξέφρασαν δημόσια κρυμμένα μυστικά τα οποία, μέχρι σήμερα, ήταν βαθιά καταχωνιασμένα συχνά στις ψυχές τους. Το γεγονός ότι μπορούμε, πια, ανοιχτά να μιλάμε για φαινόμενα εξουσιαστικής βίας και να δίνουμε την ασφάλεια σε κάθε θύμα της -πρωτίστως τα θύματα είναι γυναίκες- να αναζητήσουν το δίκαιό τους, να μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτόν τον μεγάλο πόνο τον οποίο έχουν μέσα τους και να αναζητήσουν τη Δικαιοσύνη που τους αρμόζει, είναι πιστεύω μια πολύ σημαντική κατάκτηση για την ελληνική κοινωνία, την οποία πρέπει να χαιρετήσουμε, συνολικά, ως Βουλή, σύσσωμο το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Αναφερθήκατε στον ρόλο των γυναικών τις δύσκολες μέρες, τους δύσκολους μήνες της πανδημίας. Και θέλω κι εγώ να προσθέσω τη φωνή μου λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στις νοσηλεύτριες, στις εργαζόμενες στα super market, στις εργαζόμενες στους οίκους ευγηρίας, στις Ελληνίδες δασκάλες, στις Ελληνίδες καθηγήτριες, οι οποίες τόσα συνεισέφεραν σε αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια που κάνουμε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Κυρία Πρόεδρε,

Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω, κλείνοντας, την τεράστια συμβολική σημασία που αποδίδω στο γεγονός ότι για πρώτη φορά το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, το καταλαμβάνει στη χώρα μας γυναίκα. Ενδεχομένως να ήταν κάτι αδιανόητο πριν από κάποιες δεκαετίες, ίσως δεν ήταν καν αυτονόητο πριν από 2 χρόνια. Και σήμερα, όμως, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κεκτημένο. Και ίσως, τελικά, αυτό να συνιστά και την καλύτερη απόδειξη του τι σημαίνει, τελικά, πρόοδος: Μια τολμηρή πρωτοβουλία να μετατρέπεται σε αυτονόητη πραγματικότητα.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση