Παρέμβαση της δικαιοσύνης για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη (video)

Οι εικόνες με αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. να χτυπούν με γκλοπ το μεσημέρι της Κυριακής νεαρό, στην πλατεία Νέας Σμύρνης προκάλεσαν ποινική έρευνα από τη Δικαιοσύνη και πειθαρχική από την αστυνομία για τη διακρίβωση τυχόν αξιοποίνων πράξεων από αστυνομικούς.

Όπως ανέφερε κάτοικος της περιοχής: “Ήταν δύο γυναίκες η μία εξ αυτών είχε δύο παιδάκια και καθόντουσαν εκεί και από μακριά εγώ παρακολουθούσα από τα 50 μέτρα, άρχισαν να γράφουν κλήσεις, ζήτησαν ταυτότητες κλπ και πλησίασε ένα παιδί, το παιδί το οποίο ξυλοκοπήθηκε”.

Καμία ανοχή δεν δείχνει η πολιτεία σε περιπτώσεις αστυνομικής βίας δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λέγοντας πως: “διεξάγεται έρευνα εσωτερική στην αστυνομία με παράλληλη ενημέρωση του συνηγόρου του πολίτη με βάση διάταξη που εμείς ψηφίσαμε, γίνεται έρευνα επίσης από την αρμόδια εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών, θα τελειώσει γρήγορα ούτως ώστε να υπάρξει και να αναδειχθεί η αλήθεια και να υπάρξει και απόδοση ευθυνών. Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό”.

Οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ., στις καταθέσεις τους έκαναν λόγο για επίθεση που δέχτηκαν από 40 περίπου άτομα. Στην κατάθεσή του αξιωματικός της ΔΙΑΣ, είπε: «είδα περί τα 40 άτομα να περνούν την πεζογέφυρα της οδού Αγίας Φωτεινής η οποία οδηγεί στην οδό Καρόλλου και να κατευθύνονται προς το μέρος μας , περί τα 20 άτομα παρέμειναν στην Πλατεία Βασιλέως Κωνσταντίνου ενώ περί τα 40 άτομα ανέρχονταν την οδό Αγίας Φωτεινής προκειμένου να μας περικυκλώσουν. Μόλις μας πλησίασαν τα πρώτα 20 άτομα απαίτησαν να αποχωρήσουμε και να μη βεβαιώσουμε παραβάσεις απειλώντας και βρίζοντας ενώ παράλληλα προσπάθησαν να μας αποσπάσουν το μπλοκ βεβαιώσεων παραβάσεων και άρχισαν να μας απωθούν με τα χέρια τους».

Σε άλλη κατάθεση αστυνομικού αναφέρεται ότι: «Ο …. ενώ βρισκόταν στο έδαφος και ένας συνάδελφος προσπαθούσε να τον δεσμεύσει , αποπειράθηκε να αφαιρέσει υπηρεσιακό υλικό από τη ζώνη του συναδέλφου και τον απέτρεψε κάνοντας χρήση της αστυνομικής ράβδου».

Η Εβίτα Βαρελά δικηγόρος των αστυνομικών δήλωσε: “υπάρχει εμπλοκή του προσώπου το οποίο φαίνεται στο βίντεο σε επιθέσεις κατά των αστυνομικών. Υπήρχε προηγούμενη επίθεση προϋπήρχε κάλεσμα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο για ανοικτή συνέλευση, στην κρατική διαχείριση της πανδημίας, στην πλατεία της νέας Σμύρνης στη μία η ώρα και έπειτα εκτυλίχθηκε η επίθεση για την οποία σας μιλώ”.

Aπό την πλευρά του ο Σπύρος Κρικέτος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, δήλωσε πως: “Ο ρόλος και η αποστολή της αστυνομίας είναι να προασπίζει και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών. Περιπτώσεις ξυλοδαρμών πολιτών δεν μας εκπροσωπούν δεν μας αντιπροσωπεύουν και μας ντροπιάζουν.

Οι 11 συλληφθέντες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα αφέθηκαν ελεύθεροι. Βγαίνοντας από την Γενική αστυνομική διεύθυνση Αττικής, μίλησαν στην ΕΡΤ. Έδειξαν το μήνυμα που είχαν στείλει για μετακίνηση 6, μισή ώρα πριν συλληφθούν, το οποίο όπως υποστηρίζουν κανένας δεν ζήτησε να δει.

Μεταξύ άλλων δήλωσαν: “Είχα στείλει κανονικά μήνυμα, πήγαινα στην πλατεία, 10 λεπτά μετά ήμουν μέσα σε περιπολικό είδα αστυνομικούς να βαράνε παιδιά. Πήγα από περιέργεια. Γράφανε πρόστιμο σε πολλές οικογένειες. Θυμάμαι να τρώω μπουνιά από έναν αστυνομικό και μετά μου βάλανε χειροπέδες”.

Οι 11 με βάση τη δικογραφία κατηγορούνται για: βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα σωματικών βλαβών από κοινού, σωματικές βλάβες από κοινού, εξύβριση και παράβαση του άρθρου 285, που αφορά σε παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

“Αν και οι εικόνες του ξυλοδαρμού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης δεν εκφράζουν κανένα δημοκρατικό πολίτη και κανέναν δημοκρατικό αστυνομικό θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια και τα αίτια θα αναζητηθούν μέσω της ένορκης διοικητικής εξέτασης που έχει διατάξει το αρχηγείο της ΕΛΑΣ”, ανέφερε ο Σταύρος Μπαλάσκας, συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, με επείγουσα αναφορά του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ζητά την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους αναλογούν: «Η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση σε βάρος πολιτών και δικηγόρων δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα».

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Μιχάλης Καλαντζόπουλος, για όσα διαδραματίστηκαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Η ΕΔΕ

Σε ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., έχει ανατεθεί η ΕΔΕ, για τον ξυλοδαρμό των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ., σε βάρος πολιτών και μάλιστα θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα βίντεο που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, θα ληφθούν εκ νέου καταθέσεις από τους αστυνομικούς και ενδεχομένως και από τους συλληφθέντες και θα συνταχθεί η πειθαρχική δικογραφία.

Φυσικά εξετάζεται το ενδεχόμενο, όπως ανέφεραν, να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Έντονο προβληματισμό ωστόσο προκαλεί και στην ίδια την ΕΛ.ΑΣ. και γι αυτό κρατούνται και αποστάσεις το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ., ότι δέχτηκαν επίθεση από 40 άτομα.

Δεν έχει βρεθεί κανένα βίντεο παρά τις έρευνες των αστυνομικών και στο σημείο, που να αποτυπώνει την επίθεση που ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν οι συνάδελφοι τους. Αντιθέτως τα μόνα βίντεο που υπάρχουν είναι με τον ξυλοδαρμό από τους ίδιους τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ.

Όσον αφορά το γκλοπ που κρατάει ο αστυνομικός σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., εξετάζεται αν ήταν το προβλεπόμενο καθώς αν είναι σιδερένιο υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για το εάν θα έπρεπε να το έχει ή όχι.


Πολιτική αντιπαράθεση

«Μάχη πολιτικών χαρακωμάτων» με αφορμή το επεισόδιο αστυνομικής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Για κρεσέντο αστυνομικής βίας σε πολίτες όσον αφορά στα μέτρα που, όπως αναφέρει, παραβιάζει διαρκώς ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό, αναφέροντας πως: “Τα περιστατικά βίας μας γεμίζουν ανησυχία και αποτροπιασμό, για το που πηγαίνουμε, κι αυτό να το συνδυάσουμε με ένα καθεστώς παραπληροφόρησης”.

“Επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένων. Θα συνιστούσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συστήσει ο ίδιος, με το λόγο του, την τήρηση των μέτρων αντί να αναζητήσει σημαίες ευκαιρίας εύκολης δημαγωγίας”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

“Κάθε ημέρα που περνάει δείχνουν ότι όχι μόνο δεν μπορούν να προστατεύσουν τη Δημόσια Υγεία, αλλά βάζουν σε δοκιμασία ακόμα και την ίδια τη Δημοκρατία”, σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η κυβέρνηση προανήγγειλε έρευνα μέχρι τέλους και απόδοση ευθυνών, διαχωρίζοντας, ωστόσο, το σύνολο της Αστυνομίας από το συμβάν.

Αισθάνομαι ότι υπάρχει ένας πολιτικός εναγκαλισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα ρεύμα αντίστασης που δημιουργείται. Το είδαμε στις διαδηλώσεις που έγιναν υπέρ του καταδικασμένου Κουφοντίνα, το είδαμε και σε άλλες περιπτώσεις, το βλέπουμε και σήμερα εδώ…”, ανέφερε μιλώντας στον Real fm ο Γιώργος Γεραπετρίτης Υπουργός Επικρατείας.

Για διχασμό κατηγόρησε την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά. Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε το ΚΚΕ.

“Την ώρα που η χώρα περνά δραματικές στιγμές, η κυβέρνηση διχάζει και προκαλεί με τον αυταρχισμό της και ευνοεί όσους επιδιώκουν την αναταραχή. Η δημόσια ζωή επιβάλλεται να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας. Και αυτό είναι πρωτίστως ευθύνη της κυβέρνησης. Ας την αναλάβει”, τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

“Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι αίσχος, ντροπή. Και βεβαίως το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι να γίνει αυστηρή ποινική δίωξη όλων όσων ευθύνονται για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση”, σχολίασε ο γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

“H επικίνδυνη πλέον κυβέρνηση έστειλε Έλληνες αστυνομικούς κατά Ελλήνων πολιτών, τους οποίους κρατά φυλακισμένους επί 11 μήνες με εγκληματικές απαγορεύσεις οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας”, αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης, ανέφερε: “Ο κ. Χρυσοχοΐδης αντί να απολογείται σήμερα και να ζητήσει μία συγγνώμη, επιτίθεται κιόλας στην αντιπολίτευση και τους πολίτες”.

Η κόντρα αναμένεται να μεταφερθεί στη Βουλή, μετά και τις απαντήσεις που ζητούν τα κόμματα από την κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Κώστας Παπαδόπουλος, Μάριος Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση