Νέες κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική “σκακιέρα” – Επίσκεψη Δένδια σε Κύπρο & Αίγυπτο

Νέες κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα. Αφενός επιδιώκει να αποδομήσει το άτεχνο άνοιγμα της Τουρκίας προς την Αίγυπτο και αφετέρου να επιβεβαιώσει την κοινή στρατηγική με τη Λευκωσία, ενόψει των εξελίξεων που δρομολογούνται για το Κυπριακό.

Στο κενό οδηγούνται οι μονομερείς ισχυρισμοί της Άγκυρας περί συγκλίσεων με το Κάιρο και επικείμενης οριοθέτησης της ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο. Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι επαναβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας – Αιγύπτου κατά την επίσκεψη – αστραπή του Έλληνα ΥΠΕΞ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Διασαφηνίστηκε στις συζητήσεις των δύο υπουργών ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Στη συνάντηση Δένδια – Σούκρι που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη – Σίσι, καταγράφηκε ταύτιση απόψεων των δύο χωρών στα περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στο θέμα της Λιβύης και γενικότερα στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

“Το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί” ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Απόλυτος συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας

Ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη Λευκωσία αμέσως μετά το Κάιρο, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Τη λύση των δύο κρατών επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεδιάσκεψη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον μιλώντας για win-win κατάσταση στο νησί και νέες ευκαιρίες συνεργασίας. Ηχηρή ήταν η απόρριψη από την Ντάουνινγκ Στρητ.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας ολοκληρωμένης, δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού, με βάση το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας” ανέφεραν βρετανικές κυβερνητικές πηγές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίσθηκε έτοιμος και για τις διερευνητικές συνομιλίες, «παρά τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Ελλάδας», ανέφερε δήλωση της τουρκικής προεδρίας.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας στοχοποίησε εκ νέου το Καστελλόριζο: “Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί στρατιωτικά πλοία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπως στο Καστελόριζο, διαταράσσοντας έτσι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης στο οποίο υπόκεινται”.

Πάντως, Ελλάδα-Κύπρος ενισχύουν σταθερά την γραμμή των συμμαχιών. Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Ανταπόκριση από την Κύπρο: Μανιάνα Καλογεράκη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση