Η άμπωτη «έδιωξε» τη θάλασσα… – Εντυπωσιακές εικόνες

Σε διάφορα σημεία της χώρας οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο -για μερικούς- φυσικό φαινόμενο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «άμπωτη», ένα φαινόμενο κατά τη διάρκεια του οποίου η στάθμη της θάλασσας υποχωρεί με αποτέλεσμα να γίνεται ορατός μέχρι και ο πυθμένας σε αρκετά σημεία.

Η Λία Χριστάρα από τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου της Θεσσαλονίκης και η Μαίρη Σκανδάλη από το Καβούρι της Αττικής μοιράζονται με το κοινό εικόνες από το εντυπωσιακό φαινόμενο μέσα από την εκπομπή «Από τις Έξι» της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με πιθανότητα σεισμού. Πρόκειται για τη γνωστή σε όλους μας παλίρροια, κατά τη διάρκεια της οποίας άλλοτε παρατηρείται περιοδική άνοδος και άλλοτε κάθοδος της στάθμης του νερού σε μια μεγάλη λίμνη ή στη θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα, ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη. Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας, το οποίο συνήθως επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο (ακριβέστερα 24 ώρες 50′ και 30″) και οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr