‘Αμπωτη: Από την Κρήτη ως το Καβούρι “στέρεψε” η θάλασσα

Από το Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι και το Καβούρι στην Αττική, η άμπτωτη έβγαλε βάρκες στη στεριά αλλά και μάγεψε με πρωτόγνωρες εικόνες. Στα παράλια της Βόρειας Κρήτης η θάλασσα υποχώρησε ως και κατά 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα και πετρώδεις πλάκες. Πρόκειται για το φαινόμενο της άμπωτης, που κάποιες φορές είναι πιο έντονο – και δεν είναι ούτε προοιωνίζεται – κάτι επικίνδυνο, επισημαίνουν επιστήμονες.

Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο με την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας στην ακτογραμμή του Ηρακλείου έκανε το γύρο του Διαδικτύου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να το συνδέσουν με την οργή του Εγκέλαδου και το σεισμό της Θεσσαλίας. “Ουδεμία σχέση” υπάρχει, διαβεβαιώνει ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το φαινόμενο καταγράφεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φαίνεται πως οι καλές καιρικές συνθήκες έκαναν πιο αισθητή την εξέλιξή του.

Σε περίπου 10 μέρες το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση περιμένοντας και πάλι το πέρασμα του χρόνου και την ευθυγράμμιση των πλανητών για να το επαναλάβουν.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καρυωτάκης

www.ertnews.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση