Θεσσαλία: Στα 900 τα μη κατοικήσιμα σπίτια – Βράχος “κρέμεται” πάνω από περιουσίες στο Δαμάσι

Οκτακόσιες ενενήντα οκτώ κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 1609 που ελέχθησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας. Οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ανέρχονται σε 1800 κτίρια. Από αυτές 1.609 αφορούν σπίτια, εκ των οποίων οι 898 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Πληθαίνουν τα τροχόσπιτα και κοντέινερ για να μπορέσουν οι κάτοικοι να προφυλαχθούν από το κρύο, καθώς δεν επιστρέφουν ούτε στα “πράσινα” σπίτια λόγω των μετασεισμών. Αλπινιστές, με ειδικό εξοπλισμό, ανέλαβαν στο χωριό Δαμάσι να θρυμματίσουν μεγάλο βράχο από το λόφο Βίγλα, βάρους 10 τόνων, ο οποίος αποκολλήθηκε και βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια.

Παράλληλα έχουν ελεγχθεί 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21. Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

Επίσης έχουν γίνει έλεγχοι σε 5 σχολικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα στην Ελασσόνα. Σύμφωνα με το γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών,ο σεισμός σημειώθηκε στις 18:37, ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 5 χλμ. Δ-ΒΔ της Λάρισας με εστιακό βάθος 8,1 χιλιόμετρα.

Στις 8 Μαρτίου, όταν θα περάσει και πάλι ο δορυφόρος από το σημείο θα δώσει νέα δεδομένα για την καθίζηση, η οποία πιθανόν να προκλήθηκε από τον δεύτερο μεγάλο σεισμό του ρήγματος στον Τιταρήσιο Ποταμό.

Τη μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου παρακολουθούν οι σεισμολόγοι, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι στα κτίρια.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των αγροτών του Ζάρκου Όταν πήγαν στα χωράφια τους, είδαν την γη να ανοίγει και αναβλύζει νερό. Όπως εξηγεί ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας «κατά την ώρα του μεγάλου σεισμού, το στερεό έδαφος, μπορεί σε σημεία να μετατραπεί σε υγρή μάζα και από εκεί να αναβλύσει νερό». Αυτό σημαίνει ότι πέραν των καταστροφών στα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και οι καλλιέργειες, αλλά και οι γεωτρήσεις, οι οποίες θα φανούν μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα,που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, έως την Τρίτη θα έχουν τοποθετεί οικίσκοι, για τη βελτίωση της προσωρινής στέγασης των πληγέντων της Ελασσόνας και τη Δευτέρα θα κατατεθούν 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες πολίτες.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι πρόκειται άμεσα να γίνει η κατασκευή επτά γεφυρών σημειώνοντας ότι ήδη η Περιφέρεια κατασκευάζει μια γέφυρα στο Βλαχογιάννι, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, στο δρόμο για το Βλαχογιάννι που παρουσιάζει μεγάλες ρωγμές ενώ θα ανακατασκευαστεί όλο το οδικό δίκτυο».

Τις πληγείσες από τον Εγκέλαδο περιοχές της περιφερειακής ενότητας Λάρισας επισκέφτηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Αφού περιόδευσε σε Δαμάσι, Μεσοχώρι και Ελασσόνα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την άμεση στήριξη των πληγέντων,  με αποζημιώσεις  αλλά και ειδικά κοντέινερ στέγασης  στις άσχημες καιρικές συνθήκες. Έδωσε όμως ταυτόχρονα έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των πληγέντων.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Ελπίδα Κουτσογιάννη, Μάνια Γκουσιάρη, Βαγγέλης Μητρούσιας, Ρεγγίνα Σαβούρδου

www.ertnews.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση