Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «Ο τρόπος που τα ΜΜΕ καλύπτουν το ελληνικό #metoo θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές του»

Share this

O καταιγισμός αποκαλύψεων για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και η σχετική δημοσιότητα εκτός από το ζήτημα της απονομής δικαιοσύνης, φαίνεται ότι ανοίγει το δημόσιο διάλογο σχετικά με την προστασία όλων των εμπλεκόμενων στην ποινική διαδικασία.

Στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τέθηκαν μεταξύ άλλων τα ζητήματα της παρουσίασης τέτοιων υποθέσεων από τα μμε, η δραματοποίηση της είδησης προκειμένου να γίνει ελκυστική, αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν εξαιτίας αυτού, η κάμψη της αρχής της μυστικότητας της διαδικασίας της προδικασίας, καθώς και η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας.

Ακόμα υποστηρίχθηκε ότι από τη σύγχυση που δημιουργείται, κινδυνεύει και η προοπτική να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις οι καταγγελίες περιστατικών έμφυλης βίας, το ελληνικό #metoo.

Η ‘Αννα Ζαΐρη, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος τόνισε ότι η «μετατροπή της ενημέρωσης σε θέαμα επιφέρει υπέρμετρη βλάβη των αγαθών που προστατεύει η μυστικότητα της προδικασίας» και προσέθεσε ότι αυτός δεν είναι ο σκοπός της ενημέρωσης, ενώ παράλληλα όπως είπε, θα έπρεπε να τηρείται το μέτρο από όλους, δικηγόρους και δημοσιογράφους. Σημείωσε μάλιστα ότι η ενημέρωση πρέπει να είναι άχρωμη, χωρίς κανένα συναισθηματικό φορτίο, γιατί το αντίθετο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Η Όλγα Θεμελή, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας αναφέρθηκε στα δικαιώματα των παιδιών που είναι θύματα, και την καταπάτηση τους όταν μια υπόθεση αποκαλύπτεται, ή όταν αυτά αποφασίζουν να μιλήσουν. Όπως ανέφερε, δεν προστατεύεται η ιδιωτικότητα των παίδων και τα προσωπικά τους δεδομένα, και κατέληξε λέγοντας: «Υπάρχει μια διαχρονικά επιδεικτική αδιαφορία για την προστασία της ανηλικότητας και όταν παρεμβαίνουμε αυτό γίνεται πολύ αργά».

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παντελάκης, τόνισε ότι οι τηλεδίκες που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια οφείλεται στο ότι τα μμε αντιμετωπίζουν την πληροφορία ως εμπόρευμα, δηλαδή ενδιαφέρονται για το αν «πουλάει» ή «δεν πουλάει» και υποστήριξε ότι το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει τους ίδιους τους δημοσιογράφους και ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος σε σχέση με αυτό.

Η δικηγόρος Κλειώ Παπαπαντολέων ανέφερε ότι σε τέτοιες υποθέσεις σεξουαλικών ή άλλων ειδεχθών εγκλημάτων που προσελκύουν και μαγνητίζουν το κοινό, αν μιλήσει κάνεις για το τεκμήριο της αθωότητας και αξιώνει την τήρησή του, αυτό εκλαμβάνεται ως προσπάθεια απαξίωσης του εγκλήματος και αυτό δεν είναι σωστό.

Share this

Αφήστε μια απάντηση