ΕΛΣΤΑΤ: Βαθιά ύφεση αλλά μικρότερη από την αναμενόμενη

Μικρότερη από την αρχικά αναμενόμενη ήταν η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2020, λόγω της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία μας είναι ανθεκτική και ότι διαχειριστήκαμε σωστά την κρίση του κορονοϊού, παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Βαθιά ύφεση, αν και μικρότερη σε σχέση με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το κόστος της πανδημίας ήταν αρκετά βαρύ, καθώς το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε στα 165,8 δισ. ευρώ με την ύφεση να διαμορφώνεται στο 8,2% αντί για 10,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση στον προϋπολογισμό.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: “Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία τού ΑΕΠ που δημοσιεύτηκαν σήμερα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ήταν πιο ανθεκτική το 2020 από ό,τι περίμεναν πολλοί. Μαζί με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την κρίση του κορoνοϊού, διαλύουμε τα στερεότυπα. Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για την επιτυχία και θα επιτύχει”.

Το τέταρτο τρίμηνο η ύφεση ήταν 7,9% με την κατανάλωση να υποχωρεί κατά 2,2%, τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να αυξάνονται κατά 1,6%, τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 13,4% και τις εισαγωγές να υποχωρούν κατά 9,5%.

Η Έφη Αχτσιογλου τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Χαρίτσης,τομεάρχης Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν: “Οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη – Σταϊκούρα προσβάλλουν μια ολόκληρη κοινωνία που αγωνιά πλέον όχι μόνο για την υγεία αλλά και για την οικονομική της επιβίωση”.

Aπό την πλευρά του ο τομέας οικονομικών του ΚΙΝΑΛ, σχολιάζει: “Ας μας εξηγήσει ο κ. Σταϊκούρας το παράδοξο ότι το 2020, όπως ισχυρίζεται, η Ελλάδα πήρε μεγαλύτερα μέτρα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και παρόλα αυτά αντιμετωπίζει από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις το ποσοστό της ύφεσης: «Η ελληνική οικονομία άντεξε. Το 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, φαίνεται να κλείνει με ύφεση γύρω στο 8%. Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στη συγκράτηση της ανεργίας. Τα λουκέτα ήταν περιορισμένα και με δεδομένη τη σημερινή αδυναμία κατανάλωσης, τουλάχιστον, αυξάνονται οι ιδιωτικές καταθέσεις με ό,τι σημαίνει αυτό για την κατανάλωση μετά την πανδημία».

Επιπλέον 112 εκατ. ευρώ από τον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής πιστώνονται απόψε σε περίπου 124.000 δικαιούχους.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση