Τι λένε οι σεισμολόγοι για το νέο ρήγμα (video)

Ενώ όλα εξελίσσονταν σύμφωνα με τα αναμενόμενα, με σεισμική ακολουθία μικρότερων σε ένταση μετασεισμών, ήρθε ο χθεσινοβραδινός νέος μεγάλος σεισμός των 5,9 Ρίχτερ ο οποίος δεν αιφνιδίασε μόνο τους κατοίκους αλλά και τους επιστήμονες σεισμολόγους που ήταν ήδη στην περιοχή τους Τυρνάβου.

Το αχαρτογράφητο αυτό ρήγμα,  έχει μπει στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων, οι οποίοι προσπαθούν να εξηγήσουν το σπάνιο φαινόμενο των δίδυμων σεισμών. Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν είναι ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν νέο μεγάλο μετασεισμό.

Το νέο ρήγμα ή η προέκταση του υφιστάμενου που έδωσε τον μεγάλο σεισμό ήταν αχαρτογράφητο για τους επιστήμονες καθώς διέρχεται κάτω από τον Τιταρήσιο ποταμό.

“Είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο το οποίο, το οποίο εγώ δεν έχω συναντήσει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και στον κόσμο’ ανέφερε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Το δεύτερο αυτό άγνωστο ρήγμα προκάλεσε έντονα φαινόμενα διάρρηξης και ρευστοποίησης σε όλο το μήκος του ποταμού εντοπίστηκε σήμερα μετά απο αυτοψία στην περιοχή Βλαχογιάννη. Σε καποια σημεία ο δρόμος άνοιξε, ενώ αλλού εξαιτίας τη πίεσης που ασκήθηκε στα πετρώματα άρχισαν να αναβλύζουν νερά λόγω της ρευστοποίησης.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Παπαζάχος σχετικά με την πορεία της σεισμικής ακολουθίας ωστόσο εγκατέστησε με την ομάδα του φορητές σεισμογράφους σε σχολεία.  Αν δείτε το χθεσινό μετασεισμό και όλη τη μετασεισμική ακολουθία θα δείτε ότι έγινε ακριβώς μεσα στη μετασεισμική ακολουθία αλλά σε πιο ΒΔ τμήμα” αναφέρει και προσθέτει ότι ” δεν σημαινει ότι έχουμε κάτι το ιδιαίτερο. Κάθε φορά που γίνεται ένας σεισμός πολλά μικρά γειτονικά ρήγματα ενεργοποιούνται”.

Ο ελληνομαθής Ιταλός σεισμολόγος Ρικάρντο Καπούτο , ο οποιος έχει μελετήσει εδώ και χρόνια το ρήγμα του Τυρνάβου, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. “Αν θα σπάσει και άλλο κομμάτι και θα δώσει παρόμοιο μέγεθος κοντά στο 6 το κούνημα του εδαφους δεν θα είναι πολύ διαφορετικό, αν σπάσει κοντά στη Λάρισα θα έχει μεγαλύτερη επιτάχυνση κοντά στα σπίτια”.

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν πως ακόμα και σε περίπτωση νέου μεγάλου σεισμού οι νέες κατασκευές που άντεξαν δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στατικότητας.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση