Θ. Βασιλακόπουλος: Δεν φταίει μόνο η μετάλλαξη αλλά κι εμείς (video)

Με ενθαρρυντική πρόβλεψη για πολύ καλό καλοκαίρι και στο μέτωπο της μεταδοτικότητας και φυσιολογική ζωή από το Σεπτέμβρη με αναμενόμενη κάμψη της επιδημίας στο ποσοστό του 35%, απάντησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στις ανησυχίες που προκάλεσε η βρετανική ανακοίνωση για 16 κρούσματα από παραλλαγή της βρετανικής μετάλλαξης.

‘Οπως από άνθρωπο σε άνθρωπο με τον πολλαπλασιασμό κυτάρρων, έτσι κι όταν ένας ιός πολλαπλασιάζεται μπορεί να γίνουν λάθη και να μην αντιγραφεί πλήρως, εξήγησε ο ειδικός σχετικά με τις μεταλλάξεις. Προειδοποίησε ωστόσο, ότι όσο λιγότερο τον αφήνουμε να πολλαπλασιάζεται, τόσο λιγότερες θα είναι οι μεταλλάξεις.

“Καθησυχάζω γιατί τα πειράματα στην πραγματική εφαρμογή των εμβολίων, όπως της  Pfizer σε 1,5 εκατομμύριο στο Ισραήλ, κατέδειξαν αποτελεσματικότητα όση και  πριν από την εμφάνιση του βρετανικού στελέχους”, τόνισε ο ειδικός, επισημαίνοντας ότι ανάλογες διαβεβαιώσεις δόθηκαν και από τη Βρετανία για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όλα τα εμβόλια  θα επικαιροποιηθούν κάποια στιγμή γιατί αν αθροίζονται οι μεταλλάξεις απαιτούνται τροποποιήσεις. Όταν το πρόβλημα γίνει υπαρκτό θα είναι έτοιμη η λύση με αναμνηστική δόση για τις μεταλλάξεις, πρόσθεσε.

Πρόβλεψη είναι το βρετανικό στέλεχος, που δεν είναι ούτε πιο νοσογόνο ούτε πιο θνησιογόνο, θα επικρατήσει, ανέφερε ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος και  επεσήμανε:

“Η βρετανική μετάλλαξη συνεισέφερε να αυξηθεί η μεταδοτικότητα αλλά κι εμείς γίναμε υπεραθλητές με τον κωδικό 6, προσφέραμε βοήθεια, διοργανώναμε διαδηλώσεις. Επίσης άνθρωποι που δεν φορούν σωστά τη μάσκα, ή αρνητές καθώς και ο συγχρωτισμός στους χώρους εργασίας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν φταίει μόνο η μετάλλαξη αλλά κι εμείς”.

www.ertnews.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση