Γιατί προσγειώθηκε η ύφεση στο 8,2% από 10,5% – Τι εξήγηση δίνει το ΥΠΟΙΚ

Από το 10,5% που υπολόγιζε η κυβέρνηση την ύφεση του 2020, η βουτιά του ΑΕΠ προσγειώνεται τελικά στο 8,2%.

Σύμφωνα με τα αποκαλυπτήρια που έκανε σήμερα η ελληνική στατιστική υπηρεσία τα στοιχεία δίνουν ένα τόνο αισιοδοξίας μέσα στην αβεβαιότητα της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, με την ελληνική οικονομία να καταγράφει, όμως, την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, μετά την Ισπανία (11%) και την Ιταλία (8,9%).

Η εξήγηση που δίνει το υπουργείο Οικονομικών είναι: η αναθεώρηση του προηγούμενου τριμήνου και της καλής – σχετικά – εικόνας του 4ου τριμήνου, το οποίο σε σχέση με το 3ο φαίνεται να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Το οικονομικό επιτελείο κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021 κατέγραφε ύφεση 10,5% το 2020 και για φέτος προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 4,8%. Στις Χειμερινές Προβλέψεις η Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα πτώση του ΑΕΠ 10% το 2020 αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ύφεση, έναντι 9% που κατέγραφε στην προηγούμενη πρόβλεψη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις τελευταίες της εκτιμήσεις, τοποθετεί την ανάπτυξη για το 2021 στο 3,5%, από την προηγούμενη πρόβλεψη στο 5%.

Το κρίσιμο για την ελληνική οικονομία είναι η διάρκεια του lockdown και οι επιδόσεις για το πρώτο τρίμηνο τρίμηνο του 2021 που φαίνεται να έχει βγει εκτός προβλέψεων λόγω των αυστηρών περιορισμών. Κάθε ημέρα, που περνά, με κλειστή οικονομία σημαίνει και «ψαλίδισμα» του ΑΕΠ για το 2021 με την αγωνία να επικεντρώνεται στην ύφεση Ιανουαρίου – Μαρτίου, που δεν αποκλείεται να διψήφια. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει 750 εκατ. ευρώ και ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου θα ανέλθει σε 1,2 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν στη στήριξη του εμπορίου.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει πως η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Υπογραμμίζει πως τα στοιχεία πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, που «περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τονίζει ότι η ύφεση το 2020 υπήρξε βαθιά, αν και διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά, οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες. “Πολίτες και επιχειρήσεις, να ανακάμψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη», καταλήγει ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο τρίμηνο η πτώση του ΑΕΠ ήταν 10,5% (έναντι πρόβλεψης 11,7%), το δεύτερο τρίμηνο 13,8% (έναντι πρόβλεψης 14,2%) και το πρώτο τρίμηνο του 2020 τελικά η πτώση ήταν 0,1% (έναντι πρόβλεψης 0,4%). Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση κατά 2,7% ενώ σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019 καταγράφεται βουτιά 7,9%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 5,9% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2019.

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 31,8% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,9%

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση