Έρευνα: Οι έφηβοι που κάνουν συχνή χρήση κάνναβης μπορεί να εμφανίσουν πτώση του δείκτη νοημοσύνης τους

Πτώση του δείκτη νοημοσύνης τους (IQ) ενδέχεται να εμφανίσουν έφηβοι που κάνουν συχνή χρήση κάνναβης, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας ιρλανδικής μελέτης. Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι επιστήμονες -με επικεφαλής τον δρα Emmet Power του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI και του Νοσοκομείου Beaumont του Δουβλίνου- ανέλυσαν στοιχεία από επτά προηγούμενες σχετικές μελέτες. Αυτές αφορούσαν συνολικά 808 νέους, οι οποίοι έκαναν συχνή χρήση κάνναβης (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον έξι μήνες). Για λόγους σύγκρισης των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 5.308 ατόμων ίδιας ηλικίας που δεν έκαναν χρήση κάνναβης.

Όσοι συμμετείχαν στη μελέτη παρακολουθήθηκαν από τους ειδικούς μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Τα άτομα αυτά υποβλήθηκαν σε τεστ IQ πριν και μετά από τη χρήση κάνναβης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, με το πέρασμα του χρόνου, στους συχνούς χρήστες παρουσιάστηκε μείωση του δείκτη IQ κατά περίπου δύο μονάδες, σε σύγκριση με τα δεδομένα που αφορούσαν τους εφήβους που δεν έκαναν χρήση κάνναβης.

Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Ψυχολογικής Ιατρικής «Psychological Medicine».

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Επιδημιολογίας Mary Cannon, μέλος της ερευνητικής ομάδας, «προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι που κάνουν συχνή χρήση κάνναβης έχουν χειρότερη πορεία στη ζωή τους σε σχέση με τους συνομηλίκους τους και κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές ψυχικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια. Η μείωση του IQ, νωρίς στη ζωή τους, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην απόδοσή τους στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο και αργότερα στις επαγγελματικές προοπτικές τους».

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της μελέτης, E. Power, πρόσθεσε: «η χρήση κάνναβης σε νεαρή ηλικία συνιστά πηγή μεγάλης ανησυχίας, καθώς ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε βλάβες αυτήν την περίοδο».


Πηγές: eurekalert.org/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA

 

 

www.ertnews.gr

Νικόλαος Περδικάρης