Lockdown: Νέα μέτρα σε ισχύ από σήμερα – Τι αλλάζει σε κυκλοφορία και sms

Αλλαγές στις μετακινήσεις, χιλιομετρικά όρια και αναπροσαρμογή της ώρας κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο», εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα το πρωί στις 06:00 και μέχρι τις 16 Μαρτίου. Πρόκειται για άλλη μια Τσικνοπέμπτη μακριά από ταβέρνες και μεγάλα οικογενειακά τραπέζια με στόχο σαφή και επιτακτικό: να ανασχεθεί η επιθετική διασπορά του κορονοϊού και να επιτευχθούν ικανοποιητικοί αριθμοί αποσυμπίεσης στις ΜΕΘ που εμφανίζουν πληρότητα σε ποσοστό 91% στην Αττική, όπου αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται άλλοι 1.528 ασθενείς covid σε απλές κλίνες.

Οι κ. κ. Χαρδαλιάς και Κικίλιας κάλεσαν τους πολίτες να περάσουν την Τσικνοπέμπτη στο σπίτι τους, με την οικογένειά τους και να μην προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να πάνε σε φίλους και γνωστούς «γιατί κάθε προσπάθεια να παρακάμψουμε τα μέτρα, οδηγεί σε παράτασή τους. Κάθε δική μας περιττή μετακίνηση σημαίνει αυτόματα και διακίνηση τού ιού προς πολλούς άλλους. Γι΄ αυτό κι ένας μικρός περιορισμός σήμερα, μάς φέρνει πιο κοντά στον προορισμό του αύριο», τονισαν.

Χθες ανακοινώθηκαν 2.702 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.269 είναι στην Αττική, η οποία καταγράφει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα νέο αρνητικό ρεκόρ.

Η βρετανική μετάλλαξη του ιού φαίνεται να κυριαρχεί και στη χώρα μας, μολύνοντας με ταχύτητα τον γενικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή, φύλο ή ηλικιακή ομάδα. Στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί, από τα τέλη Δεκεμβρίου, 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις εκ των οποίων 1.667 αφορούν στην βρετανική μετάλλαξη σε 34 περιφερειακές ενότητες αλλά και 48 με τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής σε 3 περιφερειακές ενότητες. Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι εγχώρια και δεν συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Εκτιμάται ότι η μεταδοτικότητά του βρετανικού στελέχους είναι μεγαλύτερη κατά περίπου 15-20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία στην Αττική

“Το ΕΣΥ ξεπερνά τα όριά του, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού” προειδοποίησαν οι κ. κ. Χαρδαλιάς και Κικίλιας ανακοινώνοντας πως τίθεται σε εφαρμογή στην Αττική το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που υπήρχε τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

“Κοκκίνισε” ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της χώρας.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, σε όλη τη χώρα, κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Οι αναπροσαρμογές στις ώρες κυκλοφορίας

Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου πλέον αναπροσαρμόζεται (βαθύ κόκκινο) και θα είναι από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα.

Τι αλλάζει στα sms

Στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα ισχύουν πλέον διαφοροποιήσεις στα sms στους κωδικούς 2 και 6.

  • Για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.
  • Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα από την Πέμπτη θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.
  • Για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή.

Τι προβλέπεται για τα σχολεία

Σχετικά με τα σχολεία, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής).

Κατά τα άλλα, τα μέτρα ισχύουν ως είχαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τα οποία αναλυτικά αναφέρονται στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

Τι ισχύει για τελετές και εκκλησίες

Όσον αφορά τις τελετές ανακοινώθηκε ότι στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων. Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Παγώνουν τα πρωταθλήματα

Για τον αθλητισμό στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ισχύουν πλέον τα εξής:

– Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.

– Εξαιρείται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών:

α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Α’ και Β’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Superleague I και Superleague II), στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basketball league) και της Α’ κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volleyballleague ανδρών) και μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών.

Όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι αγωνιστική δραστηριότητα θα υπάρχει μόνο στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία στο ποδόσφαιρο (Super League, Super League 2), στην Α1 μπάσκετ των Ανδρών (Basket League) και στο βόλεϊ Ανδρών.

Το «λουκέτο» αφορά μόνο στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), στο οποίο βρίσκονται Αττική, Θεσσαλονίκη, Κορινθία, Αχαΐα, Αργολίδα, Αρκαδία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια εκτός Σκύρου, Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Λάρισα, Άρτα, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Σάμος, Χίος και Ρόδος.

Η εφαρμογή των εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο και πριν από κάθε αγώνα, προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Επιτρέπεται, η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.

Υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση