ESM : Πράσινο φως σε Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Το πράσινο φως στην Ελλάδα να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ανακοινώνοντας ότι θα παραιτηθεί από την αντίστοιχη υποχρέωση να υπάρξει ανάλογη πρόωρη εξόφληση και στα ευρωπαϊκά δάνεια.

Ειδικότερα, τα Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) συμφώνησαν σήμερα να παραιτηθούν (waive) από την υποχρεωτική πρόωρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων από τα δάνεια του ESM/EFSF σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει μια δεύτερη πρόωρη δανείων του ΔΝΤ, σημειώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά της Ελλάδας, εξαιτίας της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Θα ενισχύσει επίσης, την εμπιστοσύνη της αγοράς, καθώς ακολουθεί ανάλογα βήματα που έγιναν παλαιότερα από την Πορτογαλία και την Κύπρο. Ο ESM/EFSF είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε στην προσπάθεια να εφαρμοστούν πολιτικές που διευρύνουν την ανάπτυξη και στηρίζουν την βιωσιμότητα του χρέους, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει ποσό 3,3 δισ. ευρώ (περί το 65% του συνόλου των δανείων που υπολείπονται). Είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2019.

Αν δεν δίνονταν η σημερινή άδεια «εξαίρεσης», με βάση τα συμφωνηθέντα η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει πρόωρα 104,5 δισ. προς τον EFSF/ESM.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση