Τοιχογραφία της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος

Όσοι διασχίζουν αυτές τις ημέρες την οδό Μιχαήλ Καλού στέκουν και χαζεύουν την τοιχογραφία στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, που αποτελεί μία δράση της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη». Στο σημείο αυτό της δυτικής Θεσσαλονίκης βρισκόταν η συνοικία Ρεζί Βαρδάρ και το τεράστιο mural βασίζεται σε μνήμες της Εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης. Η τοιχογραφία αποτελεί μια συμβολική σύνθεση τόπων, ανθρώπων και γεγονότων, εμπνευσμένη από φωτογραφικό υλικό της εποχής μέσα από επτά διαδοχικές εικόνες.

Η αφήγηση ξεκινάει με τον Συνοικισμό του Βαρώνου Χιρς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακολουθεί μία εικόνα που παραπέμπει στα δραματικά γεγονότα του «Μαύρου Σαββάτου», ενώ η τρίτη και τέταρτη παράσταση αποτυπώνουν την εφαρμογή των Νόμων της Νυρεμβέργης με την απεικόνιση τριών παιδιών με το χαρακτηριστικό αστέρι στο πέτο και της εισόδου από το γκέτο Χιρς.  Οι τελευταίες εικόνες αναφέρονται στην αναχώρηση των «τρένων του θανάτου» από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ πρωταγωνιστές της αφήγησης είναι παιδιά.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της τοιχογραφίας -όπως και της πρώτης  που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και απεικονίζει την Εταιρεία Μονοπωλίου Οθωμανικών Καπνών Regie στην αρχή της οδού Λαγκαδά- έχει η ομάδα UrbanAct και υλοποιείται από τον καλλιτέχνη του δρόμου (street artist) Same84. Η ιστορική τεκμηρίωση για το περιεχόμενο της τοιχογραφίας έγινε από τον ιστορικό- ερευνητή Ανδρέα Ασσαέλ και την ιστορικό- αρχαιολόγο και μέλος της «dot2dot» Βασιλική Καρτσιακλή.

Η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» αποτελεί την ομάδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, που λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ. Η Ομάδα έχει στόχο την υλοποίηση παρεμβάσεων μικρής κλίμακας για τη βελτίωση της εικόνας της περιοχής σε συνεργασία με άλλους φορείς και συλλογικότητες της πόλης.

Η ομάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στο «SKG in action», τον πρώτο διαγωνισμό της ActionAid στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας τη δύναμη των νέων από 18 έως 30 ετών να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης τους.

Στο διήμερο διαδικτυακό event που πραγματοποιήθηκε από το νεοσύστατο Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη και την ομάδα της Youthnest, έλαβαν μέρος πάνω από 50 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, οι οποίοι σχημάτισαν 18 ομάδες και υπέβαλαν καινοτόμες προτάσεις στους τομείς της Προσβασιμότητας, του Περιβάλλοντος και των Τεχνών. Η ομάδα που απέσπασε το πρώτο βραβείο έλαβε χρηματικό έπαθλο 3000 ευρώ για την υλοποίηση της τοιχογραφίας.

Image preview

www.ertnews.gr

Εύα Κουσιοπούλου