Οι ΗΠΑ, η πιο “ready” περιοχή του πλανήτη για τεχνολογίες αιχμής

Share this

Τεχνητή νοημοσύνη, ΙοΤ, big data, blockchain, 5G, 3D printing: ποιες χώρες ηγούνται, παγκοσμίως, στις τεχνολογίες αιχμής

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

Οι τεχνολογίες αιχμής αντιπροσωπεύουν μια αγορά της τάξης των $350 δισ., η οποία έως το 2025 θα μπορούσε να αυξηθεί σε πάνω από $3,2 τρισ. Οι ΗΠΑ αποτελούν τον παγκόσμιο ηγέτη σε τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, τα big data, το blockchain, το 5G, το 3D printing η ρομποτική, τα drones και η νανοτεχνολογία. Θεωρούνται γενικά ως οι τεχνολογίες, που θα επαναπροσδιορίσουν τον κόσμο, ειδικά στην post COVID-19 εποχή.

Παγκοσμίως, οι αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης θεωρούνται οι πλέον έτοιμες για την υιοθέτηση των τεχνολογιών αιχμής, ενώ οι λιγότερο “ready” περιοχές του πλανήτη είναι η Υποσαχάρια Αφρική. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του ΟΗΕ, η οποία αξιολογεί 158 χώρες ανά τον κόσμο ως προς την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν τεχνολογίες αιχμής (UNCTAD’s Technology and Innovation Report 2021).

Ο σχετικός δείκτης αξιολογεί την πρόοδο των χωρών στη χρήση τεχνολογιών αιχμής, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες, όπως η ανάπτυξη των ΤΠΕ, οι δεξιότητες, οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), η βιομηχανική δραστηριότητα και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες του κόσμου για τις τεχνολογίες αιχμής. Η Ευρώπη κυριαρχεί στον δείκτη, καθώς – με εξαίρεση τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Σιγκαπούρη και τις Ηνωμένες Πολιτείες – όλα τα άλλα κράτη, που διαπρέπουν στην πρώτη δεκάδα, έλκουν την καταγωγή τους από τη Γηραιά Ήπειρο.

Ισχυρή η ευρωπαϊκή παρουσία

Υψηλά και συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση του “top 10” των χωρών, που θεωρούνται ως οι πλέον έτοιμες για την υιοθέτηση των τεχνολογιών αιχμής, βρίσκεται η Σουηδία, ενώ ακολουθεί η Σιγκαπούρη, με την Ολλανδία να κατατάσσεται στην έκτη θέση και τη Δημοκρατία της Κορέας να έπεται στην έβδομη. Τη λίστα συμπληρώνουν η Ιρλανδία, στην έβδομη θέση, η Γερμανία και η Δανία.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Κίνα βρίσκεται στην 25η θέση, παγκοσμίως, η Ρωσία έχει μια καλή επίδοση στην 27η θέση, η Βραζιλία κατατάσσεται στην 41η, η Ινδία έρχεται 43η, ενώ η Νότιος Αφρική τοποθετείται στην 54η θέση ανάμεσα σε 158 οικονομίες παγκοσμίως.

Ψηφιακές ανισότητες

“Οι προσπάθειες ανάκαμψης του COVID-19 αποτελούν μια ευκαιρία για τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να χρησιμοποιήσουν νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες, για να μειώσουν τις υφιστάμενες και τις νέες ανισότητες, που δημιουργεί η πανδημία”, αναφέρει η έκθεση της UNCTAD.

“Είναι σημαντικό οι αναπτυσσόμενες χώρες να μην χάσουν το κύμα των τεχνολογιών αιχμής, διαφορετικά θα εμβαθύνουν περαιτέρω το ψηφιακό χάσμα που υπάρχει σήμερα. Ως εκ τούτου, οι κοινωνίες και οι παραγωγικοί τομείς πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι και να χτίσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες”, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της UNCTAD Isabelle Durant.

Πηγή: http://www.sepe.gr

Share this

Αφήστε μια απάντηση