Σεισμός – Θεσσαλία: Μεγάλες ζημιές σε Μεσοχώρι και Δαμάσι – Στους δρόμους οι κάτοικοι της περιοχής

Μεγάλες καταστροφές στην περιοχή της Ελασσόνας προκάλεσε ο σεισμός των 6 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:16, 24 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας και 21 νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Είχε εστιακό βάθος 8,5 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός σε Πρέβεζα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Αττική, ακόμη και στο Κιάτο Κορινθίας. Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία ενώ η δόνηση σχετίζεται με το ρήγμα του Τυρνάβου. Στις 20:24 σημειώθηκε μετασεισμός ισχύος 5,2 Ρίχτερ. Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος εκτίμησε ότι ο μεγάλος σεισμός ήταν της τάξης των 6,3 βαθμών. Έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους. Η νύχτα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους κατοίκους των περιοχών που δέχτηκαν το χτύπημα του εγκέλαδου. Σε ξενοδοχεία και σκηνές θα μείνουν οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ΕΡΤ3 από το Δαμάσι της Λάρισας.

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο Μεσοχώρι, από κατάρρευση τοίχων  και κάποια άλλα σημαντικές ρωγμές. Έχουν κλείσει γέφυρες, όπως αυτή που συνδέει τον επαρχιακό δρόμο προς Ελασσόνα με το Δαμάσι και στη συνέχεια προς Κουτσόχερο.

Σπίτια στο χωριό Δαμάσι, όπως μεταδίδει από την περιοχή ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας κατέρρευσαν ολοσχερώς. Αλλά και δημόσια κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σοκάρουν οι εικόνες από το Δημοτικό Σχολείο, μέρος του οποίου έχει καταρρεύσει.

Η ψυχραιμία των εκπαιδευτικών έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να μην τραυματιστούν, όχι μόνο τα τα 63 παιδιά του δημοτικού σχολείου αλλά και οι δάσκαλοι που ήταν μέσα την ώρα που έγινε η μεγάλη σεισμική δόνηση.

Ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία συνεχάρη τον Διευθυντή του σχολείου για τη ψυχραιμία και δεσμεύτηκε πως εάν το κτήριο κριθεί κατεδαφιστέο, το συντομότερο δυνατόν θα αποκτήσουν νέο.

Μικροζημιές υπάρχουν και σε οικήματα στη Λάρισα, ενώ βράχια έχουν πέσει στο δρόμο Λάρισας-Ελασσόνα στη Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας.

Σε πλήρη επιφυλακή έχουν τεθεί οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος. Στην πληγείσα περιοχή μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Θεόδωρο Λιβάνιο.

Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποίησε εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ έχει προσεγγίσει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τέλος, με απόφαση του Δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

Τεράστιο πρόβλημα χαρακτήρισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας τα fake news τα οποία και διέψευσε, σχετικά με επερχόμενο μεγάλο σεισμό.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Βαγγέλης Μητρούσιας, Μάνια Γκούσιαρη, Κάτια Νιάκαρη, Δέσποινα Αμαραντίδου, Ειρήνη Βασάλου

Σχετική είδηση : Το ρήγμα του Τυρνάβου έδωσε το σεισμό στη Θεσσαλία – Δεν έχει δώσει ιστορικά μεγαλύτερους σεισμούς

www.ertnews.gr

Ρούλα Κρικώνη

Αφήστε μια απάντηση