Πιο αυστηρό lockdown στις «κόκκινες» περιοχές – Τι αλλάζει από την Πέμπτη (video)

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η χώρα μετά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, των θανάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων, που προκαλούν «ασφυξία» στα δημόσια νοσοκομεία. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη. Σε εφαρμογή τέθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Υγείας για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο πανδημίας. Αναπροσαρμογή των μέτρων για την ανάσχεση του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης και έως την Τρίτη 16 Μαρτίου, με εξαίρεση τη Λάρισα λόγω του ισχυρού σεισμού. Ταυτόχρονα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις γειτονιές αλλά και στους χώρους εργασίας.

Μέσα σε ένα 24ωρο ανακοινώθηκαν 2.702 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.269 είναι στην Αττική, η οποία καταγράφει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα νέο αρνητικό ρεκόρ. Πολύ υψηλό ιϊκό φορτίο εμφανίζει ο Πειραιάς αλλά και περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Άκρως ανησυχητική είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει στο 91%, παρά το γεγονός ότι οι κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκαν από τον περασμένο Νοέμβριο κατά 107%. Ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία από τα λύματα, καθώς στο Ρέθυμνο καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου κατά 337%, στο Ηράκλειο 218%, στα Χανιά 154%, στη Λάρισα 66% και στη Θεσσαλονίκη 10%.

Τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού – Τι αλλάζει στα sms

Αλλαγές στις μετακινήσεις, χιλιομετρικά όρια και αναπροσαρμογή της ώρας κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο», εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, μπαίνουν στη ζωή μας από το πρωί της Πέμπτης.

Στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα sms στους κωδικούς 2 και 6.

Για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.

Για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή.

Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα από την Πέμπτη θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της χώρας.

Αυξημένοι θα είναι οι έλεγχοι και στις γειτονιές, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους στους χώρους εργασίας.

Έκκληση να μην γίνουν μετακινήσεις την Τσικνοπέμπτη απηύθυνε στους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η κυκλοφορία δεν θα επιτρέπεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 7 αντί για τις 6. Μόνες εξαιρέσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί.

Τα μέτρα για τη Λάρισα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση του ισχυρού σεισμού στην Ελασσόνα.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία στην Αττική 

Στο βαθύ κόκκινο, το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βρίσκεται πλέον η Αττική με ρεκόρ νέων κρουσμάτων και ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ.

Από τα 319 κρεβάτια ΜΕΘ Covid που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόλις 30 είναι κενά, αφού έχουν καλυφθεί τα 289.

Οι δυνάμεις των νοσοκομείων αναδιατάσσονται με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.

Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε Non Covid νοσοκομείο. Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο, τα οποία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid.
Τις κλινικές θα συνδράμουν 16 ιδιώτες γιατροί παθολόγοι και πνευμονολόγοι.

Το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν, που διαθέτει 285 κλίνες και 24 ΜΕΘ παραχωρείται στο δημόσιο ως νοσοκομείο Non Covid περιστατικών και ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ.

Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών. Χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

Θριάσιο και Ασκληπιείο Βούλας, τις ημέρες της εφημερίας, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά νοσοκομεία για τα non covid περιστατικά.

Η αύξηση κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική φθάνει το 107% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

«Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή. Αύριο θα ξεπεράσουμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο ιός δεν κάμπτεται και όλη η χώρα σταδιακά μπαίνει στο βαθύ κόκκινο. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.702 κρούσματα, 431 διασωληνωμένους και 40 θανάτους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αυστηρή τήρηση των μέτρων και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε πάλι τα κρούσματα να ξεφεύγουν και να φτάνουν ακόμα και τις 3.000.

Βολές από την αντιπολίτευση

Σφοδρά πυρά εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για υπογραφή Μητσοτάκη στο πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown 4 μηνών στην Ευρώπη.

«Δεν ξέρουμε εάν είναι πιο τρομακτικό ότι σκέφτηκαν αυτά τα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία ή ότι τόσες μέρες τα προαναγγέλλουν ως «έξυπνα». Έναν χρόνο μετά ο κ. Μητσοτάκης κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη, παρατηρεί ανέμελος το τρίτο κύμα της πανδημίας να επελαύνει και εν τέλει αρνείται να συμβιβαστεί με την αλήθεια» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Η κυβέρνηση τόσο καιρό δεν έπραξε απολύτως τίποτα ώστε και το ΕΣΥ αλλά και οι πολίτες να μην ασφυκτιούν εναποθέτοντας τις ελπίδες της αποκλειστικά και μόνο στον εμβολιασμό» τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς.

«Κανένα lockdown πάνω στο lockdown δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και αλλού» υπογράμμισε το ΚΚΕ.
«Δυστυχώς παίζουν με την νοημοσύνη και τις ζωές όλων των Ελλήνων» σχολίασε η Ελληνική Λύση.

«Αντί της Αναγέννησης, τα «έξυπνα μέτρα» που ανακοινώθηκαν μας οδηγούν πιο βαθιά στο Μεσαίωνα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη» σημείωσε το ΜέΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ελίνα Κολύβα, Δήμητρα Σέκη, Χαρά Γιαννοπούλου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση