Νέος σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Νέα ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ελασσόνα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αποτελεί ακολουθία του σεισμού μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε σήμερα το μεσημέρι την κεντρική Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί .

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν της τάξης των 6,3 βαθμών.  Έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους. Σε ξενοδοχεία και σκηνές θα μείνουν οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ΕΡΤ3 από το Δαμάσι της Λάρισας.

 

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, από κατάρρευση τοίχων  και κάποια άλλα σημαντικές ρωγμές. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία. Έχουν κλείσει γέφυρες, όπως αυτή που συνδέει τον επαρχιακό δρόμο προς Ελασσόνα με το Δαμάσι και στη συνέχεια προς Κουτσόχερο.

Σπίτια στο χωριό Δαμάσι, όπως μεταδίδει από την περιοχή ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας κατέρρευσαν ολοσχερώς. Αλλά και δημόσια κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σε ένα σχολείο στο Δαμάσι, το οποίο ήταν κλειστό, κατέρρευσε ένας τοίχος ενώ υπάρχουν και μικροζημιές σε οικήματα στη Λάρισα.

Βράχια έχουν πέσει στο δρόμο Λάρισας-Ελασσόνα στη Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας.

Σε πλήρη επιφυλακή έχουν τεθεί οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος. Στην πληγείσα περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Θεόδωρο Λιβάνιο.

Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τέλος, με απόφαση του Δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

Τεράστιο πρόβλημα χαρακτήρισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας τα fake news τα οποία και διέψευσε, σχετικά με επερχόμενο μεγάλο σεισμό.

 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση