Το ΑΠΘ πέτυχε τη μεγαλύτερη ταχύτητα 5G παγκοσμίως

Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, 5G, αποτελούν πλέον πραγματικότητα και για την Ελλάδα και υπόσχονται υψηλές ταχύτητες και νέες δυνατότητες.

Στο εργαστήριο WinPhos στο Κέντρο Διεπτημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, οι ερευνητές κατάφεραν πειραματικά να πιάσουν τη μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης παγκοσμίως με οπτικά ασύρματα δίκτυα για δίκτυα 5G. Στο πείραμα αυτό επιδεικνύεται η σύγκλιση της οπτικής και της ασύρματης μετάδοσης με στόχο  τη μέγιστη δυνατή δεδομένων προς τους χρήστες. Η τεχνολογία που πέτυχε η ομάδα στο εργαστήριο θα μεταφερθεί τον Ιούνιο στο γήπεδο της Τούμπας όπου οι ερευνητές θα εγκαταστήσουν πιλοτικά το δίκτυο που έχουν κατασκευάσει. Στην πιλοτική εγκατάσταση, η ταχύτητα μετάδοσης θα φτάσει 1GB (γκίγκαμπιτ)/ ανά second/ ανά χρήστη, που αποτελεί το ύψιστο όριο ταχύτητα του δικτύου 5G.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια ώστε να μην κρασάρει το ίντερνετ σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως ένας τελικός ποδοσφαίρου ή μια συναυλία, κατά τις οποίες εκατοντάδες άτομα χρησιμοποιούν ταυτόχρονα το διαδίκτυο για να ανεβάσουν φωτογραφίες ή βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εγκατάσταση του εργαστηρίου λύνει το πρόβλημα δίνοντας πολύ γρήγορες ταχύτητες σε μέρη με πυκνή πληθυσμιακή συγκέντρωση.

To Εργαστήριο WinPhos που έχει στο ενεργητικό του ήδη μια σειρά διακρίσεων, μεταξύ των οποίων την ταχύτερη μνήμη RAM στον κόσμο, συνεχίζει να καινοτομεί, βάζοντας πλέον πλώρη για την 6η γενιά δικτύων.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Πληροφορικής Αμαλία Μήλιου η ερευνητική ομάδα πέτυχε τις μεγαλύτερες δυνατές ταχύτητες με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση, χρησιμοποιώντας την οπτική και την ασύρματη τεχνολογία. Ως προς την ασφάλεια του 5G η κ. Μήλιου είπε ότι οι συχνότητες που χρησιμοποιεί είναι αυτές που χρησιμοποιεί το wifi ή η ψηφιακή τηλεόραση που έχουμε στο σπίτι μας. “Θεωρείται ότι δεν είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους γιατί ακριβώς είναι μη ιονίζουσα ακτινοβολία, δεν έχει κάποια επίδραση στα κύτταρα ή το DNA των ανθρώπων” τόνισε. Μέχρι να χρησιμοποιηθούν οι συχνότητες του πειράματος θα έχουν περάσει αρκετά χρόνια και θα έχουν γίνει αρκετές μελέτες ώστε να αποδείξουν την ασφάλειά τους.

www.ertnews.gr

Σοφία Χριστοφορίδου