Τμήμα του Παντείου ψηλά στις προτιμήσεις στις βιβλιοθήκες των Χάρβαρντ, Κολούμπια και του Κογκρέσου των ΗΠΑ

Ενδιαφέροντα ευρήματα για το ουσιαστικό επιστημονικό έργο που παράγουν διαχρονικά Έλληνες Ακαδημαϊκοί προκύπτουν από μελέτη Έλληνα καθηγητή πανεπιστημίου. Όπως προκύπτει από έρευνα του καθηγητή Ανδρέα Λύτρα, η οποία αναρτήθηκε στο openclass του Παντείου Πανεπιστημίου, 147 βιβλία που έχουν γράψει μέλη του Τμήματος Κοινωνιολογίας βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Την ίδια ώρα αντίστοιχα τμήματα ιστορικών πανεπιστημίων ακολουθούν, με το Πανεπιστήμιο της Βιέννης να έχει 139 εγγραφές και το Nanterre στο Παρίσι μόλις 135 εγγραφές. Εντυπωσιακότερη είναι η απόσταση που χωρίζει το τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου από συναφή τμήματα των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ευρύτερα. Από το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου έχουν επιλεγεί 86 βιβλία για την βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, από του Τελ Αβίβ 84, από του Πανεπιστημίου Κύπρου 75, από εκείνο της Σόφιας 29 και από το πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης 25.

Η βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, κατά τη συνήθη πρακτική της, αγοράζει το μεγαλύτερο αριθμό των βιβλίων τα οποία επιλέγει να τοποθετήσει στα ράφια της. Τα πορίσματα της συγκεκριμένης καταγραφής αποτελούν συνεπώς σοβαρή ένδειξη του θετικού τρόπου με τον οποίο αξιολογείται το έργο Ελλήνων επιστημόνων, από ξένα ιδρύματα κολοσσούς.

Εκτός από τη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών του ιδίου τμήματος βρίσκονται επίσης, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, στη βιβλιοθήκη του Κολούμπια καθώς σε εκείνην του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Πίνακας

Πανεπιστήμιο Αριθμός Βιβλίων και Συλλογικών Τόμων
Πάντειον Πανεπιστήμιο
Τμήμα Κοινωνιολογίας
147
University of Vienna
Department of Sociology
139
Universite Paris Nanterre
DÉPARTEMENT DE SOCIOLOGIE
135
University of Belgrade
Τμήμα Κοινωνιολογίας
86
Tel Aviv University
Department of Sociology and Anthropology
84
Aix Marseille Université
Département de Sociologie
80
Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
75
University of Bucharest
Τμήμα Κοινωνιολογίας
44
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών
44
University of Sofia
Τμήμα Κοινωνιολογίας
29
Istanbul Bilgi University
Τμήμα Κοινωνιολογίας
25

 

Εγγραφές Βιβλίων και Συλλογικών Έργων Μελών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και άλλων Επιλεγμένων Τμημάτων Κοινωνιολογίας (μαζί με συναφή) στη Βιβλιοθήκη (στον κατάλογο HOLLIS) του Harvard University

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr