Ηνωμένο Βασίλειο: 90% προστασία με την πρώτη δόση εμβολίου – Πτώση του αριθμού νοσηλειών

Ανταπόκριση Λονδίνο Νατάσα Καντζάβελου

Μόνο μια δόση του εμβολίου, Pfizer ή AstraZeneca μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας από το Covid-19 κατά περισσότερο από 90%, σύμφωνα με νέα στοιχεία βάσει των οποίων μπορεί κανείς να εξηγήσει γιατί οι αριθμοί των νοσηλευόμενων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώνονται τόσο γρήγορα στις ηλικιωμένες ομάδες και επιπλέον για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει τις χαμηλότερες καθημερινές περιπτώσεις Covid, 7434 και 290 θανάτους.

Συγκεκριμένα οι θάνατοι μεταξύ των άνω των 75 έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ ο αριθμός των άνω των 85 που γίνονται δεκτοί σε μονάδες εντατικής θεραπείας με τον Covid μειώθηκε σχεδόν στο μηδέν.

Τα αποτελέσματα “επίπληξη” για τις γερμανικές αρχές

Τα ισχυρά αποτελέσματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι μια “επίπληξη” για τις γερμανικές αρχές, οι οποίες τον περασμένο μήνα συμβούλεψαν την μη χρήση του στα άτομα άνω των 65 σχολιάζει ο βρετανικός τύπος.

Η Γερμανία άλλαξε στάση όταν ο Γερμανός ανοσολόγος Κάρστεν Γουάτζι σε συνέντευξη του στο BBC προέτρεψε τη χώρα του να αλλάξει γνώμη και να επιτρέψει σε άτομα άνω των 65 ετών να κάνουν το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca τονίζοντας ότι είναι ασφαλές.
Συνολικά ο αριθμός των εμβολιασμών της πρώτης δόσης στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τα 19,6 εκατομμύρια, με περισσότερα από 750.000 άτομα να έχουν ήδη λάβει την δεύτερη.

Επιπλέον, μετά την ιστορική παρέμβαση της βασίλισσα Ελισάβετ στην προσπάθεια υπέρ του εμβολιασμού, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ προέτρεψε τους Βρετανούς να κάνουν το εμβόλιο και προειδοποίησε για τους κινδύνους των “κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που μερικές φορές οδηγούν στην παραπληροφόρηση” στέλνοντας το μήνυμα ότι οι νέοι πρέπει να αισθάνονται ότι “είναι πολύ σημαντικό για αυτούς να το κάνουν”.

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr