Οικοτουριστική διαδρομή για ΑΜεΑ στο Νέστο

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «BIO2CARE» σε συνεργασία με τον δήμο Νέστου,  δημιουργήθηκε η πρώτη οικοτουριστική διαδρομή για άτομα με αναπηρίες, στην περιοχή της Κεραμωτής, ακριβώς δίπλα  από το κέντρο πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το νέο αυτό μονοπάτι είναι σχεδιασμένο να φιλοξενήσει κάθε επισκέπτη της περιοχής, προσφέροντας ταυτόχρονα εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών για άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Με πλάτος διαδρομής  πάνω από 1,5 μ. επιτρέπει την περιστροφή χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων, ενώ η κλίση της διαδρομής είναι λιγότερο από 2% διευκολύνοντας την μετακίνηση. Τα κιγκλιδώματα έχουν διαφορετικό ύψος. Ψηλότερο από τη μία πλευρά ώστε να λειτουργεί ως χειρολισθήρας για επισκέπτες με αναπηρία όρασης και χαμηλότερο στην άλλη για να χρησιμεύει ως βοηθητική λαβή για επισκέπτες με μειωμένη κινητικότητα.

Μέχρι πρότινος το τμήμα του παραποτάμιου δάσους ήταν απροσπέλαστο. Κατόπιν όμως σχετικών αδειών από το δασαρχείο και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες ο δρόμος άνοιξε για την αξιοποίησή του. Είναι ένα από τα ελάχιστα δάση στην Ελλάδα όπου είδος βελανιδιάς φυτρώνει πάνω στην άμμο ακριβώς  δίπλα από τη λιμνοθάλασσα Κεραμωτής. Από το σημείο θέασης είναι εύκολο κανείς να παρατηρήσει τα παρυδάτια πουλιά που φωλιάζουν στη λιμνοθάλασσα.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020. Αντίστοιχες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Εθνικό Πάρκο Ρίλα στην Βουλγαρία. Μάλιστα στο πλαίσιο του έργου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία,  εξέδωσε οδηγό με σχετικές κατευθυντήριες γραμμές σχεδίασης νέων προσβάσιμων παρεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, με υπουργική απόφαση, καθόρισε το 2017, τεχνικές προδιαγραφές χάραξης, σήμανσης  και συντήρησης  ορειβατικών ή  πεζοπορικών μονοπατιών, αλλά και οδηγίες σχεδιασμού για την αυτόνομη διακίνηση και διαβίωση ατόμων με αναπηρίες, μέχρι σήμερα λίγα βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ατομα με Αναπηρία μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Αλέξανδρο Μουρούζη. Όπως εξήγησε ο κ. Μουρούζης χρειάζονται λύσεις που να συνδυάζουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Βαγγέλης Στολάκης