Μεταναστευτικό: Προς νέα συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας;

Share this

Λέμε ΟΧΙ σε αποφάσεις που καταδικάζουν τα Νησιά και τον Έβρο

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 και 26 Μαρτίου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο αλλά και η στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό. Διαρροές στον Τύπο καταγράφουν ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο επιδιώκουν να ενθαρρύνουν την Τουρκία να λειτουργήσει θετικά τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο Αιγαίο αλλά και στο μεταναστευτικό, προωθώντας μια πολιτική απόφαση για οικονομικά δώρα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (στο τραπέζι βρίσκονται ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 4,6 δισ. και 4,8 δισ. για φιλοξενία Σύρων προσφύγων από το καθεστώς Ερντογάν).

Θεωρούμε ότι σε κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει η μέγιστη κατά το δυνατόν πολιτική σύγκλιση ώστε να προκύψει το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον τόπο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ασκείται πολιτική εν λευκώ, με ατομικές αναλαμπές χωρίς ξεκάθαρο προσδοκώμενο αποτέλεσμα ή να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά εθνικά θέματα με οικονομικά ανταλλάγματα.

Εδώ και 6 χρόνια επισημαίνουμε το μονομερές βάρος που σηκώνουν τα νησιά του Αιγαίου στο μεταναστευτικό. Σήμερα τα νησιά μαζί και με τον Έβρο επιχειρούνται να γίνουν παρκινγκ μόνιμου εγκλωβισμού μεταναστών και σιγά σιγά θα συμβεί το ίδιο σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι γνωστός σε όλους ο ρόλος της Τουρκίας , το πως εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για γεωπολιτικούς λόγους αλλά και το πως χρησιμοποιεί τους ανθρώπους, είτε έχουν προσφυγικό προφίλ, είτε όχι. Προβλέψιμος είναι όμως και ο τρόπος με τον οποίο η Βόρεια Ευρώπη, επιθυμεί να παραμείνει το πρόβλημα μακριά της.

Επίσης είναι άγνωστο αν υπάρχει επίσημη αξιολόγηση της “κοινής δήλωσης” ΕΕ -Τουρκίας μέχρι σήμερα, κοιτώντας την από την ελληνική πλευρά και τα ελληνικά συμφέροντα.

Μέχρι στιγμής και κατά τον τρόπο που γίνεται η μεταναστευτική διαχείριση πριμοδοτούνται τα δουλεμπορικά κυκλώματα που έχουν στηθεί εκατέρωθεν των ακτών, για να επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα, ενώ πολλές φορές δυστυχώς υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες.

Προκαλεί έκπληξη η εκ των προτέρων παραχώρηση – οικειοθελής “υποχώρηση” εκ μέρους της Ελλάδας με την επιμονή για την δημιουργία Υπερκέντρων (παράδειγμα η υπογραφή δεκαετούς διάρκειας μνημονίου στη Λέσβο), πριν καν το νέο σύμφωνο μετανάστευσης, πριν καν η Ε.Ε. κατασταλάξει στην μεταναστευτική της πολιτική!

Εύλογα τίθενται ερωτήματα για το ποια ακριβώς θα είναι η (νέα;) συμφωνία που θα γίνει με την Τουρκία.

Σε τι θα αφορά;

Στο να δεχθεί ελληνική κυβέρνηση τα σχέδια δημιουργίας πόλεων μεταναστών στα νησιά και στον Έβρο, την ίδια στιγμή που ευθέως αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα ενώ ζητείται επίμονα η αποστρατικοποίηση των νησιών και η αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης;

* Στη συνέχιση της απαράδεκτης εφαρμογής της “κοινής δήλωσης” που η Τουρκία ουσιαστικά ποτέ δεν τήρησε, όταν αποδεχόταν προς επιστροφή μόλις το 0,67% από όσους άφηνε να εισέλθουν στα νησιά (από τις 100χιλιάδες παράνομες εισόδους μεταναστών προς την Ελλάδα, επιστράφηκαν προς την Τουρκία μόνο 670! όσο διάστημα εφαρμοζόταν; Η κοινή δήλωση); Στην αυθαίρετη ερμηνεία της δήλωσης και την εφαρμογή του γεωγραφικού περιορισμού που ισχύει μόνο στα ελληνικά νησιά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Επικράτεια και είναι η κύρια αιτία συσσώρευσης των μεταναστών στα νησιά και η δημιουργία τεράστιων – απάνθρωπων καταυλισμών;

* Σε νέα κοινή δήλωση με αναθεώρηση της υφιστάμενης, όπως έχει δηλώσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών; Σε αυτή θα περιλαμβάνεται εκ νέου ο γεωγραφικός περιορισμός; Θα επεκταθεί αυτός και στον Έβρο; Με ποιες ρήτρες για την Τουρκία, όταν δεν τηρεί την όποια δέσμευσή της; Με ποιες προβλέψεις για να μην χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό αποσταθεροποίησης της παραμεθορίου;

* Στο άσυλο, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξετάζεται στα νησιά (ο Πρωθυπουργός παλιότερα είχε ζητήσει να γίνονται επιστροφές και εκτός νησιών); Είναι αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση να γίνεται η διαχείριση του μεταναστευτικού για ολόκληρη την Ευρώπη αποκλειστικά πάνω στα νησιά (η έκτασή τους δεν αποτελεί ούτε το 1 %ο της ΕΕ); Συζητήθηκε ή υποστήριξε η Ελληνική κυβέρνηση την πρόταση για παροχή ασύλου σε κέντρα εκτός ΕΕ που διατύπωσε η Δανία (και παλαιότερα ο Σόϊμπλε); Ζήτησε ή θα ζητήσει να συνδεθεί η όποια χρηματοδότηση με μία τέτοια πρωτοβουλία; Προτάσεις για την δημιουργία Υπερδομών πάνω στα ελληνοτουρκικά σύνορα πρέπει να τίθενται αυτομάτως εκτός συζήτησης για απολύτως ευνόητους λόγους.

* Διεκδικεί η Ελλάδα να υπάρχουν προβλέψεις, όπως στην πρόταση που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον Μακρόν (3/4/2020), για κοινές περιπολίες με τον FRONTEX στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας;

* Η Τουρκία θα λάβει το ποσό κάποιων δισ. ευρώ (κατά το ΜΜΕ ΑΝΤ1 Κύπρου 4,6 δισ. -4,8 δισ.) απευθείας ως Κράτος και όχι μέσω ΜΚΟ όπως ήδη έχει ζητήσει. Ποσό που αντιστοιχεί στην αγορά των 18 Rafale αλλά και των δύο υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών Belharra!! Με ποιες διασφαλίσεις η ΕΕ και η Ελλάδα θα γνωρίζει και θα ελέγχει για το πώς και πού θα κατευθύνονται τα χρήματα;

Έχει αποδειχθεί ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί την Τουρκία για αγορά σκαφών και τεθωρακισμένων, υποτίθεται για την διαχείριση των συνόρων της και την συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών και αυτή τα έχει χρησιμοποιήσει σε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας!

* Ποιος θα είναι ο ρόλος των ΜΚΟ στην μεταναστευτική διαχείριση και για ποιο λόγο θα πρέπει να βρίσκονται στις ακριτικές περιοχές; (Πρόσφατες είναι οι αποκαλύψεις για την αντεθνική δράση πολλών εξ αυτών).

* Η ελληνική κοινωνία και η κοινή γνώμη δεν έχει καμία ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση της νέας συμφωνίας, με επιλογή της κυβέρνησης. Δεν έχουν καν δημόσια περιγραφεί οι περίφημες «κόκκινες γραμμές» που θα υπερασπιστεί η κυβέρνηση. Γιατί; Υπάρχουν πράγματα που θέλουν να κρύψουν; Δεν τους χρειάζεται η δημοκρατική νομιμοποίηση των όποιων αποφάσεων, που θα κληθούν και πάλι να αντιμετωπίσουν οι νησιώτες και οι Εβρίτες και μετά ολόκληρη η χώρα;

*Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης; Συμφωνούν;

Είναι επιτακτική ανάγκη στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου να τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα, οι περιφέρειες και οι Δήμοι.

Γιατί μπορεί σε επίπεδο συζήτησης-διαπραγμάτευσης αυτή να βρίσκεται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, η εμπειρία όμως έχει δείξει ότι αποφάσεις που παίρνονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βούληση των τοπικών κοινωνιών ή λαών, οι οποίες τελικά καλούνται να τις ακολουθήσουν, οδηγούνται σε παταγώδη αποτυχία δημιουργώντας κοινωνικές εκρήξεις.

Ένα χρόνο μετά από τα θλιβερά επεισόδια με τα ΜΑΤ στα νησιά, την αποσταθεροποίηση που προήλθε σε Χίο, Λέσβο και ο εν συνεχεία υβριδικός πόλεμος που ακολούθησε στον Έβρο, πρέπει να μας διδάσκουν.

Ήρθε η κρίσιμη στιγμή. Έξι χρόνια πειραματισμών είναι αρκετά. Στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να παίζεται άλλο κρυφτούλι. Διαφανείς διαδικασίες, καθαρές πολιτικές γραμμές, ξεκάθαρες αποφάσεις.

Τα Νησιά και ο Έβρος δεν θα γίνουν Ιφιγένειες, αλλά ούτε και Δούρειοι Ίπποι.

Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ

ΥΓ.: Το παρόν κείμενο θα αποσταλεί προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ακριτικών περιοχών.

Share this

Αφήστε μια απάντηση