Οι Τούρκοι ξαναέβγαλαν το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο – Η αντίδραση της Αθήνας (video)

Στο Αιγαίο ξαναέβγαλαν οι Τούρκοι το «Τσεσμέ» την Παρασκευή. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι το διεθνές δίκαιο είναι μονόδρομος. Τόνισε ότι η Ελλάδα αντιδρά όταν πρέπει και όχι όποτε θέλει η Τουρκία.

«Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση – η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ -, αντιδρά όπως πρέπει, και όταν πρέπει, και όχι όπως το επιθυμεί η γείτονα χώρα για λόγους προφανείς για κάθε μαθητή του δημοτικού. Και είναι ευτυχές γεγονός ότι το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου ανέγνωσε με ευκρινή και με ίδιο τρόπο τον τουρκικό σχεδιασμό» σημείωσε ο κ. Δένδιας, από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τη δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα.

 

Νωρίτερα, στη Βουλή, ο κ. Δένδιας απέρριψε αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για υποβαθμισμένες σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με ΗΠΑ και Ρωσία, επισημαίνοντας τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σ. Λαβρόφ, ενώ έχει μιλήσει δύο φορές και με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Δεν έχει πυξίδα η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε – από το ίδιο βήμα – ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος. Έθεσε το ζήτημα της αναγκαίας διαμόρφωσης εθνικού μετώπου, που «προϋποθέτει εθνική στρατηγική».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας την δήθεν παρενόχληση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου από ελληνικά μαχητικά F16, ανέφερε ότι «η απαραίτητη απάντηση δόθηκε»:

«Ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το πλοίο μας Τσεσμέ που έκανε επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο. Φυσικά οι στρατιωτικές μας δυνάμεις έδωσαν την απαραίτητη απάντηση. Θα ήθελα να δηλώσω για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επίσης, η Ελλάδα τα προβλήματά της με την Τουρκία προσπαθεί να τα αναγάγει σε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ ή Τουρκίας-ΗΠΑ κι αυτή η στάση δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ηθική, ούτε έχει κάποια πρακτική αξία. Επιμένουμε να δηλώνουμε ότι δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα, το δίκαιο, το έδαφος και το ύδωρ κανενός. Αλλά ούτε και θα σταματήσουμε ποτέ να διεκδικούμε τα δικά μας δικαιώματα. Είμαστε αποφασισμένοι και –δόξα τον Αλλάχ- άξιοι να προστατεύσουμε με πείσμα τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σχεδιασμένη άσκηση Γαλάζια Πατρίδα που πραγματοποιείται για εντελώς εκπαιδευτικούς λόγους, συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με μεγάλη επιτυχία».

Ν. Δένδιας: Συστηματικά παραβατικός γείτονας η Τουρκία

O Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του στο διαδικτυακό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων περί «Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής», υπογράμμισε ότι σταθερός στόχος και πρόθεση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι «μέσα από την προσήλωσή μας στη διεθνή νομιμότητα και την πύκνωση των τάξεων των ομονοούντων κρατών, να κάνουμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα».

«Ο διάλογος είναι δικλείδα εκτόνωσης εντάσεων. Όμως, δεν θεραπεύει τα αίτια», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εν γένει τουρκική προκλητική συμπεριφορά σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά το περασμένο διάστημα.

«Η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτνιάζει με ένα συστηματικά παραβατικό γείτονα και την τύχη να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί δέλεαρ και φόβητρο για την Τουρκία, δημιουργώντας ένα είδος ζώνης προστασίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Όχι απόλυτης».

«Αν με ρωτήσετε αν είμαστε ικανοποιημένοι, θα σας πω ότι θα θέλαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αυστηρότερο τρόπο την Τουρκία. Αλλά η ΕΕ είναι Ένωση 27 χωρών. Λειτουργεί, ευτυχώς, με ομοφωνία. Ενίοτε, το εθνικό συμφέρον επικρατεί του ευρωπαϊκού. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα πολύ ισχυρό, ίσως το ισχυρότερο, όπλο μας» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση