Βουλή: Μετωπική με φόντο το ελληνικό #metoo

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τον δημόσιο διάλογο, με αφορμή και την υπόθεση Λιγνάδη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε το γάντι στο ΣΥΡΙΖΑ για τις κατηγορίες περί συγκάλυψης, τους παιδεραστές και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ενώ παρείχε στήριξη στην υπουργό Πολιτισμού. Την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη ζήτησε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της υπόθεσης.

Από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, καθώς και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Τι θα αλλάζει

  • Ειδικότερα, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές, ενώ για τους ανήλικους το αδίκημα δεν θα παραγράφεται μέχρι να ενηλικιωθεί το θύμα, ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγραφή θα ξεκινά ένα έτος μετά τη συμπλήρωση των 18 για τα πλημμελήματα και στα τρία έτη, στην περίπτωση που είναι κακούργημα.
  • Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ειδικού Μητρώου για επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής, όπως προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις σε προσφυγικές δομές.
  • Τη δημιουργία μιας κεντρικής διαδικτυακής πύλης το metoo.gov.gr όπου θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες.
  • Στο πειθαρχικό που αφορά δημοσίους υπαλλήλους, γιατρούς, δυνάμεις ασφαλείας, θεσπίζεται πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, ενώ
  • το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγισης εισάγεται σε όλα τα σχολεία από τον επόμενο Σεπτέμβριο.
  • «Θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στράφηκε με σκληρή γλωσσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα καταλογίζοντας ότι μετατρέπουν ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων, όπως είναι το #metoo, σε ύπουλο κυβερνητικό χτύπημα.

«Το κίνημα «#MeΤoo» ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια στην Αμερική. Εκδηλώθηκε τώρα, το 2021, στην πατρίδα μας. Σήμερα η φωνή έσπασε τη σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην πρωτολογία του στη Βουλή. «Το «#ΜeΤoo» είναι κίνημα υγιές. Οφείλει να μην χάνεται στις φήμες ώστε να μην ακυρώνεται και να μην παίρνει τη μορφή χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «η σύγχυση είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης».

«Εδώ και ένα μήνα η κοινωνία υπέστη ένα σκληρό σοκ. Η κοινή άμυνα είναι κίνηση απελευθέρωσης. Κι όμως τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστές δεν είναι τα θύματα. Ένα καινούριο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών διακινείται. Σαν οι βιαστές να διαχωρίζονται σε αριστερούς και δεξιούς. Ο κατήφορος αυτός ξεστρατίζει την υπόθεση του ελληνικού «#ΜeΤoo», είπε. «Το μεγάλο ζητούμενο είναι τα θύματα να μιλήσουν ελεύθερα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και για το λόγο αυτό κάλεσε «να βγουν από τον υπόνομο οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας», ενώ απευθυνόμενος στο Αλ. Τσίπρα τον κάλεσε να τοποθετηθεί σε σχέση με «τη λάσπη η οποία εκτοξεύεται προς μια ολόκληρη παράταξη» και «χυδαιότητες» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λέγοντάς του ότι είναι υπόλογος για όσα λέγονται από βουλευτές του κόμματος.

Σε σχέση με τον τον Δ. Λιγνάδη είπε πως τον έχει δει μία -δυο φορές σαν ηθοποιό. «Δεν τον ήξερα προσωπικά. Γιατί όταν τοποθετήθηκε δεν είπε κανείς τίποτα εναντίον του. Και αν κάποιος ήξερε κάτι έπρεπε να το πει, αλλιώς μπορεί να κατηγορηθεί για συγκάλυψη. Ζητήθηκαν εξηγήσεις από το υπουργείο, αλλά δεν είναι και δικαστήριο. Την ημέρα της πρώτης καταγγελίας, οδηγήθηκε σε παραίτηση ο κ. Λιγνάδης, μέσα σε πέντε ώρες», είπε.

Το θέμα υπερβαίνει τα κόμματα απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θέμα της κοινωνίας που έχει αρρωστήσει με όλα αυτά που βγαίνουν στον αερά. Αφορά όλους πατεράδες, μανάδες, παιδιά, κορίτσια, αγόρια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι από τα 40 λεπτά της ομιλίας του όφειλε να ακουστεί έστω μία φορά, ανάληψη πολιτικής ευθύνης, μία συγγνώμη για τις ολιγωρίες και τις παραλείψεις της κυβέρνησης στον χειρισμό των υποθέσεων», επισημαίνοντας ότι το μεγάλο ζήτημα είναι ότι βρισκόμαστε εδώ και ένα μήνα σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις αλλά και μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά στη συγκάλυψη.

Ωστόσο, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αλλάξει πλαίσιο, καθώς “δεν είναι εύκολο για ένα πολιτικό να αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη” και ότι επέλεξε να μην κάθεται στα έδρανα η κα Μενδώνη αλλά η κα Αγαπηδάκη. «…Υπάρχουν μόνο ποινικές ευθύνες, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Δεν έγινε μπροστά στα μάτια μας μία προσπάθεια συγκάλυψης; Δεν έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη σαν μία ταλαιπωρία για το τίποτα; Δεν έγινε προσπάθεια να παρουσιαστούν οι κατηγορίες σαν παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας; Δεν πιστεύω ότι μία υπουργός εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Το μόνο τεκμήριο που αμφισβητείται σήμερα είναι το δικό σας τεκμήριο πολιτικής αθωότητας».

Για επιχείρηση κομματικής εκμετάλλευσης του ελληνικού #metoo έκανε λόγο από το βημα της βουλής η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωφη Γεννηματά και όπως ανέφερε η σημερινή συζήτηση προσβάλει το κοινοβούλιο και την δημοκρατία όταν στην Ελλάδα μονοπωλείται η πληροφόρηση με εξαγορασμένη προπαγάνδα.

Η κα Γεννηματά χαρακτήρισε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμμάχους σε μία αδιέξοδη αντιπαράθεση, και κατηγόρησε τις δύο πλευρές ότι μοιράζονται την ίδια αντίληψη για τον ρόλο του κράτους αλλά και το ήθος της εξουσίας.

«Τις τελευταίες ημέρες είπε παρακολουθήσαμε  μια επιχείρηση κομματικής εκμετάλλευσης του ελληνικού metoo. Με αλληλοκατηγορίες, με αντεγκλήσεις, με επικίνδυνες για το πολιτικό μας βίο κομματικές μικρότητες. Ένα στημένο δίπολο που εδώ και καιρό ταλανίζει και υποβαθμίζει την πολιτική ζωή της χώρας. Είδαμε να εκτοξεύονται απαράδεκτες βρωμιές», είπε.

Με την τακτική σας δεν θέλετε να  αλλάξει τίποτα. Δεν θα σας επιτρέψουμε να θάψετε το ζήτημα κάτω από τόνους πολιτικής λάσπης, τόνισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση σεξουαλικών εγκλημάτων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, επιρριπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση ότι σύρθηκε πίσω από τα γεγονότα καθώς ο Λιγνάδης δεν οδηγήθηκε απο την κυβέρνηση στην δικαιοσύνη αλλά από τα θύματά του.

“Όλα αυτά αποτελούν το θερμοκήπιο τέτοιων συμπεριφορών και φαινομένων. Κι ας σκεφτούμε το εξής: Αν μία Ολυμπιονίκης, αν μία ή ένας αναγνωρισμένος ηθοποιός, αναγκάζεται να σιωπά και να θάβει μέσα του για χρόνια τις φρικτές εμπειρίες που έζησε… αλήθεια, τι κουράγιο χρειάζεται μία εργάτρια, μία υπάλληλος, ένας απλός εργαζόμενος για να αντιδράσει, να καταγγείλει, να αποκρούσει ανάλογες μορφές βίας;

Αλλά και πόση υποκρισία υπάρχει, από ορισμένους δήθεν ευαίσθητους, από κάποια Μέσα Ενημέρωσης, κάποιες εκπομπές και όχι μόνο, που τώρα ανακάλυψαν αυτά τα φαινόμενα, ενώ τόσα χρόνια είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες εργαζομένων, σωματείων, μαζικών φορέων για παρόμοιες καταστάσεις σε διάφορους χώρους δουλειάς και για τις οποίες δεν αφιέρωσαν ούτε ένα δευτερόλεπτο” τόνισε ο γγ του ΚΚΕ.

Επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Πολιτισμού για την υπόθεση Λιγνάδη και τόνισε ότι τον έπαυσαν τα θύματα και η κατακραυγή.

Επίσης, ζήτησε να απεμπλακούν οι ΜΚΟ από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και τα θύματα κακοποίησης.

Το λόγο πήραν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο επικεφαλής του Μερα25 Γ. Βαρουφάκης.

Στο “κόκκινο” η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει της προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή

 

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση