Ανυπόστατες κατηγορίες της Άγκυρας – Ισχυρισμοί Ακάρ ότι μαχητικά μας παρενόχλησαν το «Τσεσμέ» (video)

Στην τακτική της μαύρης προπαγάνδας καταφεύγει η Άγκυρα, ότι δήθεν ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ» που βρίσκεται στο Αιγαίο στην περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Πηγές του υπουργείου Άμυνας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Να δυναμιτίσει το κλίμα με χαλκευμένα στοιχεία προσπαθεί η Άγκυρα. Ο Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυσε ανυπόστατες κατηγορίες για παρενόχληση του ωκεανογραφικού Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά.

«Αυτή δυστυχώς είναι μία από τις κινήσεις που κάνουν συχνά οι Έλληνες γείτονές μας. Έγινε χθες. Εμείς έχουμε τους δικούς μας κανόνες και δόθηκε η απαραίτητη απάντηση μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι εκτός πραγματικότητας. Αποδομώντας την τουρκική προπαγάνδα, επισημαίνουν ότι η άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου – Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής άσκησης το υδρογραφικό «Τσεσμέ» έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής που έχει δεσμεύσει, δυτικά της Λήμνου.

Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ν.μ. ενώ το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια. Επιπλέον η δραστηριότητα των 29 αεροσκαφών ολοκληρώθηκε στις 14.40, ενώ κανέναν εξ΄αυτών, δεν έφερε αερόφυλλα αλουμινίου.

«Ενώ κάνουμε την τεχνική και επιστημονική μας εργασία στον τομέα μας, βλέπουμε ότι τέτοιες παρενοχλήσεις από τους γείτονές μας δεν είναι πρέπουσες»  είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Η Άγκυρα όμως προδόθηκε και από τα προπαγανδιστικά βίντεο με τα οποία συνόδευσε τις έωλες κατηγορίες Ακάρ. Χρησιμοποίησε μπαγιάτικα πλάνα όπως προκύπτει από την σύγκριση των δυο βίντεο. Είναι το ίδιο οπτικοακουστικό υλικό που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Αύγουστο του 2020.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο δήλωσε ότι «είναι θέμα που τα κράτη-μέλη έχουν υπόψιν τους και παρακολουθούν. Όλα αυτά (σ.σ.Τσεσμέ) θα ληφθούν υπόψη και θα αντανακλώνται στην έκθεση που θα υποβληθεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο».

Ανεξάρτητα από την έκταση που λαμβάνουν, οι συζητήσεις που διεξάγονται, η Τουρκία βρίσκεται συνεχώς στο ευρωπαϊκό μικροσκόπιο.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Σιδέρης
Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου, Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

 

 

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση