Οι 5 πιο «πράσινες» πόλεις της Ευρώπης για όσους εργάζονται από το σπίτι

Share this

Μία νέα έρευνα ταξινόμησε τις πιο οικολογικές πόλεις στον κόσμο που είναι κατάλληλες για τηλεργασία και οι 5 από τις 10 βρίσκονται στην Ευρώπη. Η έρευνα διεξήχθη από το British Business Energy και αξιολόγησε διάφορες μεταβλητές για να ταξινομήσει τις πόλεις του κόσμου. Τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα περίμενε κανείς.

Αν και το Άμστερνταμ έχει τη φήμη της πιο εναλλακτικής πόλης για οικολογική ζωή, άλλες πόλεις όπως η Φρανκφούρτη δεν είναι γνωστές ως φιλικές προς το περιβάλλον. Στα κριτήρια περιλαμβάνονταν το ποσοστό των ανθρώπων που περπατούν ή χρησιμοποιούν ποδήλατο για να κινηθούν στην πόλη, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πατέντες για οικολογική τεχνολογία και τον αριθμό των vegan ή χορτοφαγικών εστιατορίων σε κάθε πόλη.

Οι 5 πιο «πράσινες» πόλεις της Ευρώπης για όσους εργάζονται από το σπίτι

1. Λονδίνο, Μ.Βρετανία

Το Λονδίνο βρέθηκε στην πρώτη θέση ως η πιο «πράσινη» πόλη για εργαζόμενους. Είχε τον τέταρτο υψηλότερο ποσοστό πολιτών που μετακινούνταν με τα πόδια ή με ποδήλατο από και προς την εργασία τους (σχεδόν το 30%). Πρόσφατα, ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, πρότεινε ένα υπόγειο δίκτυο ποδηλασίας που θα ακολουθούσε το υπάρχουν δίκτυο μετρό. Η Βρετανική πρωτεύουσα έχει επίσης τον δικό της «πράσινο» χάρτη, τον Greenground Map για την εξερεύνηση όλων των πράσινων χώρων της πόλης.

Επίσης, το Λονδίνο έχει 3.709 εστιατόρια για vegan ή χορτοφάγους προσφέροντας πολυάριθμες επιλογές. Είναι σχεδόν τα διπλάσια σε αριθμό από τον πιο μεγάλο ανταγωνιστή της, τη Νέα Υόρκη. Και όσον αφορά στην καινοτομία, πάνω από το 10% των πατέντων στη Μ.Βρετανία σχετίζονταν με την προστασία του περιβάλλοντος.

2. Φρανκφούρτη, Γερμανία

Οι 5 πιο «πράσινες» πόλεις της Ευρώπης για όσους εργάζονται από το σπίτι

Οι 5 πιο «πράσινες» πόλεις της Ευρώπης για όσους εργάζονται από το σπίτι

Η Φρανκφούρτη έρχεται δεύτερη με μια έντονη ενασχόληση με την τεχνολογία. Το 11% περίπου όλων των καταγεγραμμένων νέων εφευρέσεων ήταν οικολογικές. Επιπροσθέτως, το 46% της ενέργειας της πόλης προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές με στόχο να φτάσει στο 100% μέχρι το 2050. Περισσότερο από το 20% της επιφάνειας της πόλης καλύπτεται από δέντρα.

Η μεγαλύτερη εσωτερική πόλη-δάσος στη Γερμανία, η Stadtwalt, βρίσκεται στην Φρανκφούρτη και σχεδόν η μισή αστική περιοχή αποτελείται από φυσικά τοπία σε διάφορες μορφές.

3. Όσλο, Νορβηγία

Η Νορβηγία ανοίγει το δρόμο στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας. Πάνω από το 97% της ενέργειας που παράγεται στη χώρα είναι ανανεώσιμο, ένα νούμερο που είναι πολύ πιο υψηλό από τους περισσότερους Ευρωπαίους ανταγωνιστές. Είναι επίσης κυριολεκτικά η πιο «πράσινη» πόλη στη λίστα, αφού το 28% της γης καλύπτεται από δέντρα.

Το Όσλο περιτριγυρίζεται από το Δάσος Marka, μια προστατευόμενη περιοχή όπου απαγορεύεται να κτιστούν κτήρια. Εκτός από τους πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας που χρησιμοποιούν τον πράσινο χώρο για την ανάπαυλά τους, πολλά είδη ζώων διαμένουν σε αυτό το δάσος, όπως λύκοι, αρκούδες και ο λύγκας. Το 2019, το Όσλο ονομάστηκε ως η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

4, Άμστερνταμ, Ολλανδία

Αποτελεί μάλλον την πιο διάσημη «πράσινη» πόλη. Φυσικά, κατέχει τα πρωτεία στη χρήση του ποδηλάτου για τη μετακίνηση των εργαζομένων. Το 60% σχεδόν των κατοίκων κινούνται με τα πόδια ή με το ποδήλατό τους. Η πόλη έχει επίσης 813 εστιατόρια που προσφέρει επιλογές γευμάτων χωρίς κρέας.

5. Παρίσι, Γαλλία

Οι 5 πιο «πράσινες» πόλεις της Ευρώπης για όσους εργάζονται από το σπίτι

Οι 5 πιο «πράσινες» πόλεις της Ευρώπης για όσους εργάζονται από το σπίτι

Με 1.429 εστιατόρια για χορτοφάγους ή vegan, το Παρίσι είναι η δεύτερη καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για βιώσιμες διατροφικές επιλογές. Μόνο το 24% των κατοίκων πηγαίνουν στην εργασία τους με τα πόδια ή το ποδήλατο, αλλά φαίνεται πως θα αλλάξει αφού η Δήμαρχος Anne Hidalgo σχεδιάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο ενθάρρυνσης των πολιτών προς χρήση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης.

Και φυσικά, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η διάσημη λεωφόρος Champs-Élysées θα μετατραπεί σύντομα σε έναν μαγευτικό κήπο. Το Παρίσι επιλέγει να κλείσει λοιπόν αυτοκινητόδρομους για δώσει περισσότερο χώρο στους ποδηλάτες και στους πεζούς.

Πηγή:

www.euronews.com/living/2020/06/04/europe-s-top-5-eco-friendly-cities-for-workers

Εναλλακτική Δράση

Share this

Αφήστε μια απάντηση