Φωτοβολταϊκά σε “πράσινες” στέγες δημαρχείων και σχολείων

Σε πολλά δημαρχεία, σχολεία και δημόσια κτίρια θα δει κάνεις πως στις οροφές υπάρχουν φωτοβολταϊκά συστήματα, που συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο αφενός στην μείωση του κόστους λειτουργίας του κτιρίου και αφετέρου στην ενεργειακή του αναβάθμιση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα δήμων που υιοθέτησαν “καλές πρακτικές” σαν την παραπάνω είναι οι δήμοι Πυλαίας Χορτιάτη και Κοζάνης.

Τα φωτοβολταϊκά στην οροφή του δημαρχείου Πανοράματος έχουν ισχύ παραγωγής 9,81 κιλοβατ. Εκτιμάται ότι από τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά παράγεται ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν περίπου 6,5 νοικοκυριά ετησίως.

Ο δήμος Κοζάνης ήταν από τους πρώτους που εγκατέστησε στις οροφές δυο σχολείων φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 10 κιλοβάτ. Το 2016 τοποθέτησε σε άλλα 16 κτίρια φωτοβολταϊκά συστήματα. Στα 18 αυτά κτίρια σύντομα θα προστεθούν άλλα 13.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο Καθηγητής Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΠΘ, Γρηγόρης Παπαγιάννης. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγιάννης η ΕΕ έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. “Τα φωτοβολταϊκά είναι μια καλή μορφή επένδυσης για ανανεώσιμη ενέργεια, καθώς μπορεί ο καθένας να βάλει φωτοβολταϊκά στην ταράτσα του” σχολίασε. Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στις ενεργειακές λύσεις για να γίνουν οι πόλεις που ζούμε φιλικότερες προς το περιβάλλον. Μίλησε για τα κίνητρα που δίνονται για τη δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας, την ισχύουσα νομοθεσία για τα δημόσια κτίρια αλλά και το ενεργειακό αποτύπωμα όλων των νέων κτιρίων.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Βαγγέλης Στολάκης
image}

Αφήστε μια απάντηση