Επιστημονικό επίτευγμα για την αποκατάσταση βλαβών του ήπατος – Έλληνας ερευνητής «στο τιμόνι»

Επιστημονικό επίτευγμα για την αποκατάσταση βλαβών του ήπατος – Έλληνας ερευνητής «στο τιμόνι»

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον Φώτη Σαμπαζιώτη, έναν Έλληνα της διασποράς, ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο αποκατάστασης ανθρωπίνων οργάνων. Ο Έλληνας ερευνητής μιλά στην ΕΡΤ για ένα σπουδαίο επίτευγμα: τη δημιουργία εργαστηριακού χοληδόχου πόρου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση βλαβών στο ήπαρ.

«Για πρώτη φορά μπορούμε να πάρουμε ιστό από έναν ασθενή, με μια μικρή βιοψία να χρησιμοποιήσουμε τα κύτταρα αυτού του ασθενή στο εργαστήριο και να δημιουργήσουμε μίνι χοληδόχους, σκεφθείτε το σαν ανταλλακτικά για το ήπαρ και στη συνέχεια να τα βάλουμε στο ήπαρ που έχει πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμπαζιώτης.

Οι δυσλειτουργικοί χοληδόχοι πόροι βρίσκονται πίσω από το ένα τρίτο περίπου των μεταμοσχεύσεων ήπατος ενηλίκων και το 70% των περιπτώσεων σε παιδιά. Ελλείψει δωρητών και διαθέσιμων μοσχευμάτων, λίγοι ασθενείς κάνουν μεταμόσχευση έγκαιρα.

«Για πρώτη φορά βάζουμε στο μυαλό του κόσμου την ιδέα ότι όταν ένα όργανο δεν είναι κατάλληλο για μεταμόσχευση, δεν είναι ανάγκη να πεταχτεί και μπορεί να επισκευαστεί έξω από το σώμα και στη συνέχεια να το καταστήσουμε κατάλληλο για μεταμόσχευση. Και η δεύτερη ιδέα είναι ότι δείχνουμε για πρώτη φορά ότι υπάρχει μια εναλλακτική στη μεταμόσχευση, δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε αυτά τα ανταλλακτικά κομμάτια μόνο εκτός σώματος, σε όργανα προς μεταμόσχευση. Αντιθέτως κάνουμε έκχυση, κατευθείαν μέσα στο συκώτι κάποιου και να αποφύγουμε τελείως στο μέλλον την ανάγκη για μεταμόσχευση, που είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για ανθρώπους που πάσχουν από παθήσεις των χοληφόρων», δηλώνει ο κ. Σαμπαζιώτης.

Εν αναμονή της έγκρισης των κλινικών δοκιμών, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι μέσα στην πενταετία η θεραπεία θα είναι έτοιμη και θα αποτελέσει την αρχή για κάτι ακόμη μεγαλύτερο.

«Θα το πάρουν άλλες ομάδες που θα το κάνουν στο έντερο, στην καρδιά, θα το κάνουν στον πνεύμονα και αυτό μας δίνει ελπίδα», τονίζει ο Έλληνας ερευνητής.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science στις 19 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου