Γιατί οι Έλληνες αγοράζουν σαρκοφάγα φυτά;

Στην Βόρεια Αγγλία, βρίσκεται ο κήπος Άλνικ, μέρος του οποίου είναι ο δηλητηριώδης κήπος, γνωστός και ως Poison Garden.

Βρίσκεται κρυμμένος πίσω από κλειδωμένες σιδερένιες πόρτες και είναι σίγουρα μοναδικός, γιατί είναι γεμάτος με φυτά που μπορούν να σκοτώσουν. Οι επισκέπτες  δεν επιτρέπεται να περιηγηθούν ελεύθερα στον κήπο αλλά ούτε και να αγγίξουν ή να μυρίσουν τα λουλούδια. Κάποια από αυτά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο δέρμα ακόμη και να σκοτώσουν με το δηλητήριο που έχουν στα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς τους.

Προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τα φυτά οι φροντιστές του κήπου φορούν πάντα ολόσωμες προστατευτικές φόρμες ενώ έχουν καλυμμένα και τα πρόσωπά τους.

Ο δηλητηριώδης κήπος φιλοξενεί πλέον σχεδόν 100 διάσημα φυτά-δολοφόνους.Η ιδέα για τη δημιουργία του  ανήκει στη δούκισσα του Νορθάμπερλαντ, η οποία οραματίστηκε τον κήπο ως ένα μέρος που θα μπορούσε να προσελκύσει μικρούς και μεγάλους: «Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για το εάν η ασπιρίνη προέρχεται από το φλοιό του δέντρου. Αυτό που πραγματικά τα ενδιαφέρει είναι να γνωρίζουν πώς σκοτώνει ένα φυτό και πώς αισθάνεται το θύμα πριν πεθάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μοναδικός Έλληνας εισαγωγέας σαρκοφάγων φυτών Απόστολος Ζερκούλης μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 και αναφέρθηκε στα είδη σαρκοφάγων φυτών που όπως είπε είναι χιλιάδες. O κ. Ζερκούλης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους κάποιος επιθυμεί να έχει στο σπίτι του ένα σαρκοφάγο φυτό. Όπως εξήγησε  “ο κόσμος τα επιλέγει γιατί αναζητά κάτι το διαφορετικό”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Βαγγέλης Στολάκης