Κορονοϊός: Κρίσιμη εβδομάδα για lockdown και λιανεμπόριο – Εξετάζεται περιορισμός των SMS (video)

Στη δύσκολη εξίσωση για την παράταση ή άρση του lockdown μπαίνουν οι νοσηλείες, η πληρότητα στις εντατικές και οι μεταλλάξεις. Οι τάσεις αυτές έως το τέλος της εβδομάδας θα δώσουν απαντήσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, και το ιικό φορτίο του κορονοϊού, που παραμένει υψηλό σε αρκετές περιοχές, προβληματίζουν τους ειδικούς. Η σταθεροποίηση όμως των κρουσμάτων της Covid-19 αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις επόμενες ημέρες θα κρίνει την παρόταση ή την μερική άρση του σκληρού lockdown.

«Στις 14 Δεκεμβρίου όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο με click away, τα κομμωτήρια (…) δεν είδαμε καμιά αρνητική επίπτωση στην πανδημία αλλά αντιθέτως συνέχιζε να πέφτει αποδεδειγμένα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος.

«Σε κάθε περίπτωση όταν μπορέσει να γίνει αυτό, θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια και κανόνες», ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Στόχος είναι να μην υπάρξει αυξημένη κινητικότητα και κατάχρηση των SMS για μετακινήσεις, ενώ υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί νέος κωδικός για το λιανεμπόριο.

«Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, υπάρχει το ενδιαφέρον και από το υπουργείο Ανάπτυξης , γενικά από την κυβέρνηση, να δούμε πώς θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν τρόπο εύρυθμο και γρήγορο. Εκεί εξετάζουμε τεχνολογικές λύσεις» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 880 νέα κρούσματα κορονοϊού, 346 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 24 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Συναγερμός έχει σημάνει σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Περιστέρι, όπου εντοπίστηκαν πάνω από 32 κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους και τρόφιμους.

Ραντεβού με το εμβόλιο

Tο ενδιαφέρον των πολιτών να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού είναι μεγάλο.

«Μέχρι τον Μάρτιο, 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί θα έχουν γίνει. Τον Απρίλιο θα αυξηθεί ο αριθμός των παραδόσεων… Θα φτάσουμε το Πάσχα σε μεγάλο ποσοστό ανοσίας» υπογράμμισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εμβολιασμών, σειρά θα πάρουν οι ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα, οι ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου.

«Εκτιμάται οτι είναι 300.000. Θα εμβολιαστούν αμέσως μετά την κατηγορία 75 ετών και άνω» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι ομάδες σοβαρού κινδύνου θα εμβολιαστούν μετά την ηλικιακή κατηγορία 60-64 ετών.

Αναφερόμενη στους εφήβους, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισήμανε ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα άνω των 16 ετών.

«Για τις περιπτώσεις που οι έφηβοι είναι σε αυξημένο κίνδυνο, μπορούν να εμβολιαστούν» είπε η κα. Θεοδωρίδου.

Χιλιάδες εμβολιασμοί έχουν γίνει στη χώρα μας και πέντε μόνο είναι οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και μία εξετάζεται ακόμα, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου. Σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να παραμελείται ο εμβολιασμός και για άλλα λοιμώδη νοσήματα και μπορεί να γίνεται 14 ημέρες πριν ή μετά τον εμβολιασμό για Covid.

Με το πρόγραμμα εμβολιασμού να προχωρά ικανοποιητικά σε πολλές χώρες, τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν σαφή βελτίωση. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα κρούσματα παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 50% μέσα σε ένα μήνα. Από πέντε εκατομμύρια την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έπεσαν στα δυόμισι εκατομμύρια, την αντίστοιχη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην Ε.Ε. σε ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 725.000 άτομα και έχουν κλειστεί περισσότερα από 1.420.000 ραντεβού.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση