Ποντιακό λεξικό στη μνήμη του «Γεροστάθη»

Ποντιακό λεξικό στη μνήμη του «Γεροστάθη»

Η περίοδος της καραντίνας ήταν πολύ δημιουργική για τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας. Όλους τους τελευταίους μήνες δούλεψαν με μεράκι για την έκδοση ενός ποντιακού λεξικού, βασισμένου στο έργο του αείμνηστου Πόντιου δασκάλου από τη Σάντα, Ευστάθιου Αθανασιάδη.

Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, κ. Νίκος Τομπουλίδης, διάβασε μπροστά στον φακό της ΕΡΤ3, το λεξικό της ποντιακής διαλέκτου, την έκδοση του οποίου επιμελήθηκαν τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης, με υλικό που συγκέντρωναν επί χρόνια.

Το υλικό του ποντιακού λεξικού άρχισε να συγκεντρώνεται, με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, συνταξιούχου γιατρού, κ. Κώστα Καμπουρίδη, αλλά και χάρις στην πολύτιμη βοήθεια του Χριστιανού Αθανασιάδη, εγγονού του «Γεροστάθη», του Ευστάθιου Τσαντεκίδη- Αθανασιάδη, παιδαγωγού, δασκάλου, λαογράφου που γεννήθηκε το 1890 και άφησε σπουδαία παρακαταθήκη.

Στις 395 σελίδες του, τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας έχουν συμπεριλάβει όσο περισσότερες λέξεις μπόρεσαν, προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή την ποντιακή διάλεκτο.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ

www.ert.gr

Μπέλλα Θεριού
image}

Αφήστε μια απάντηση