Συνάντηση Μηταράκη-Τερζίισκι: Τα συνοριακά κράτη-μέλη πρέπει να έχουν πλήρη στήριξη των εταίρων τους

Συνάντηση Μηταράκη-Τερζίισκι: Τα συνοριακά κράτη-μέλη πρέπει να έχουν πλήρη στήριξη των εταίρων τους

Τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που εντείνονται για τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής της ΕΕ, συζήτησαν στη Σόφια, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Χρίστο Τερζιίσκι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών κατέστη σαφές ότι και οι δύο πλευρές είναι σύμφωνες «πως στο πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κράτη μέλη που προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, θα πρέπει να διεκδικήσουν και να έχουν την πλήρη στήριξη της ΕΕ και των εταίρων τους».

«Συναντήθηκα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας και συζητήσαμε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ. Τη σημασία που πρέπει να δώσει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και την ανάγκη να υπάρχει αποδεδειγμένα αλληλεγγύη, στη διαχείριση των ροών. Δεν μπορούν τα κράτη πρώτης υποδοχής, να σηκώσουμε το βάρος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης», τονίζει σε δήλωσή του που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Μηταράκης και προσθέτει: «Επίσης, συζητήσαμε την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία, στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, για την προστασία και των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ. Προσβλέπω στη συνεργασία των χωρών του Νότου αλλά και των χωρών πρώτης υποδοχής στη δύσκολη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες».

Πηγή: υπουργείο Μετανάστευσης

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση