Έρευνα: Τα σκυλιά ίσως έχουν επίγνωση του σώματός τους

Έρευνα: Τα σκυλιά ίσως έχουν επίγνωση του σώματός τους

Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως οντότητες, ξεχωριστές από το περιβάλλον τους. Αυτή η ικανότητα ονομάζεται «συνείδηση του σωματικού εαυτού» και είναι ένα από τα βασικά είδη αυτεπίγνωσης.

Προηγούμενες έρευνες μελέτησαν διάφορα είδη ζώων και πραγματοποίησαν τεστ για να δουν εάν διαθέτουν πιο περίπλοκες δυνατότητες. Ένα από αυτά είναι και το «τεστ του καθρέφτη», ένα από τα πιο διάσημα τεστ αυτεπίγνωσης. Εάν τα ζώα μπορέσουν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, τότε σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι διαθέτουν μια πιο εξελιγμένη μορφή αυτεπίγνωσης.

Οι πίθηκοι, οι ελέφαντες, τα δελφίνια, τα κοράκια καθώς άλλα ζώα περνούν αυτό το τεστ, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Péter Pongrácz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Τα σκυλιά όμως δεν το πέρασαν.

Οι επιστήμονες έχασαν το ενδιαφέρον τους για τη μελέτη ειδών ζώων που δεν διέθεταν αυτές τις πολύπλοκες μορφές αυτεπίγνωσης, δήλωσε ο Pongrácz. Ωστόσο, στη νέα μελέτη, αυτός και η ομάδα του αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση και να δουν αν τα σκυλιά διαθέτουν χαμηλότερο επίπεδο αυτεπίγνωσης.

«Τα σκυλιά είναι ευφυή, έχουν μεγάλο σώμα, τρέχουν γρήγορα και κινούνται σε ένα περίπλοκο περιβάλλον», δήλωσε ο Pongrácz στο Live Science. «Ως εκ τούτου, η συνείδηση του σωματικού εαυτού είναι θεωρητικά σημαντική για αυτά, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορα εμπόδια.

Για να ερευνήσουν αυτό το θέμα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε 32 σκύλους, όπου το σώμα τους ήταν το εμπόδιο. Αυτό το τεστ είχε προηγουμένως διεξαχθεί μόνο σε ελέφαντες και μικρά παιδιά.

Τα σκυλιά έπρεπε να αρπάξουν με το στόμα τους ένα αντικείμενο και να το δώσουν στον ιδιοκτήτη τους. Ωστόσο, το αντικείμενο ήταν κολλημένο στο χαλί και τα σκυλιά έπρεπε να το τραβήξουν. Με άλλα λόγια, το σώμα τους στεκόταν εμπόδιο το οποίο έπρεπε να μετακινήσουν για να ολοκληρώσουν την άσκηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα σκυλιά ένιωσαν κίνδυνο σηκώθηκαν πιο γρήγορα από το χαλί ή εγκατέλειψαν την άσκηση, είπε ο Pongrácz.

«Όταν τα σκυλιά τραβούσαν με το στόμα τους το παιχνίδι, αυτό σηκωνόταν μαζί με το χαλί», είπε ο Pongrácz. «Σε αυτό το σενάριο, τα σκυλιά έφευγαν γρήγορα από το χαλί έχοντας το παιχνίδι στο στόμα τους το οποίο μετά, έδιναν στον ιδιοκτήτη τους». Επανέλαβαν το ίδιο πείραμα όπου το αντικείμενο δεν ήταν κολλημένο στο χαλί.

Τα σκυλιά σηκώθηκαν πιο συχνά και πιο γρήγορα, όταν το αντικείμενο ήταν κολλημένο στο χαλί από ό,τι όταν ήταν στο έδαφος. Αυτή είναι «η πρώτη απόδειξη ότι ενδεχομένως τα σκυλιά είναι σε θέση να κατανοήσουν τη σχέση ανάμεσα στο σώμα τους και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, μέσω της επίδρασης των δικών τους ενεργειών», δήλωσε ο Pongrácz. Τα σκυλιά έχουν επίσης επιδείξει άλλα βασικά συστατικά της αυτεπίγνωσης. Για παράδειγμα, μπορούν να αναγνωρίσουν τη δική τους μυρωδιά, έχουν συναίσθηση του μεγέθους τους και διαθέτουν επεισοδιακή μνήμη και αναμνήσεις συγκεκριμένων γεγονότων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ομάδα ελπίζει να συνεχίσει να ερευνά το θέμα της αυτεπίγνωσης στους σκύλους και να δει εάν άλλοι παράγοντες επηρεάζουν αυτήν την ικανότητα σε άλλα ζώα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Scientific Reports».

ΠΗΓΗ: Livescience

 

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη