Οι πληγές της «Μήδειας»: Πέμπτη μέρα χωρίς ρεύμα – «Πονοκέφαλος» για τον ΔΕΔΔΗΕ η Μέση Τάση

Οι πληγές της «Μήδειας»: Πέμπτη μέρα χωρίς ρεύμα – «Πονοκέφαλος» για τον ΔΕΔΔΗΕ η Μέση Τάση

Δύσκολη ήταν και η Παρασκευή 19/2 για κατοίκους περιοχών της Αττικής που παραμένουν για πέμπτη ημέρα χωρίς ρεύμα και νερό. Μετά το Διόνυσο και ο Δήμος Ωρωπού κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες στο δίκτυο και να δοθεί ρεύμα και στο τελευταίο σπίτι. Ο μεγάλος πονοκέφαλος του ΔΕΔΔΗΕ είναι τα αδήλωτα προβλήματα ηλεκτροδότησης στη χαμηλή τάση. Ο επίσημος απολογισμός αναφέρει πως σε 100.000 σπίτια, συνολικά, κόπηκε το ρεύμα με 70.000 από αυτά να είναι στην Αττική.

Πέντε μέρες μετά το πέρασμα της «Μήδειας» η ταλαιπωρία συνεχίζεται ακόμη για 3.000 χιλιάδες νοικοκυριά τουλάχιστον που παραμένουν στο σκοτάδι και στο ψύχος, αφού η ακραία χιονόπτωση κατέστρεψε 5.000 μέτρα καλωδίων στην Αττική. Και αυτό παρά τον αγώνα που κάνουν 153 συνεργεία και 680 άτομα.

Ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να προκαλούνται βλάβες από κλαδιά που καταρρέουν πάνω στα καλώδια του δικτύου.

Πρόκειται για ζημιές, που επειδή έγιναν στο δίκτυο της χαμηλής τάσης, πέρασαν κάτω από το ραντάρ του ΔΕΔΔΗΕ και δεν μπόρεσε να τις εντοπίσει από την αρχή.

Και αυτό συμβαίνει γιατί, ενώ οι βλάβες των μεγάλων καταναλωτών της Μέσης Τάσης εμφανίζονται αυτόματα και ψηφιακά στο σύστημα του, οι ζημιές της χαμηλής τάσης μπορούν να εντοπιστούν είτε με επιτόπια αυτοψία είτε εφόσον τις αναφέρουν οι ίδιοι οι πληγέντες.

Όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί εάν είχε προχωρήσει η εγκατάσταση των ψηφιακών μετρητών οι οποίοι θα έδιναν άμεσα στίγμα για το πού υπάρχει η βλάβη και πόσο εκτεταμμένη είναι.

Έρχονται αγωγές και μηνήσεις

Η πολυήμερη ταλαιπωρία, το ψύχος και το σκοτάδι λόγω της παρατεταμένης διακοπής ρεύματος εξόργισε αρκετούς δημάρχους της Αττικής που αποφάσισαν να κινηθούν νομικά κατά κάθε υπευθύνου.

Οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου είναι οι πρώτοι.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Μάριος Κωνσταντινίδης, Άντζελα Ζούγρα, Κάτια Νιάκαρη, Χαρά Γιαννοπούλου, Κατερίνα Μπατζάκη, Ηλίας Κούκος

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση