Ν. Δένδιας για το νέο Οργανισμό του ΥΠΕΞ: Δεν υπήρχε επιλογή να υπάρξει ή να μην υπάρξει νομοθέτημα

Ν. Δένδιας για το νέο Οργανισμό του ΥΠΕΞ: Δεν υπήρχε επιλογή να υπάρξει ή να μην υπάρξει νομοθέτημα

Το νομοθέτημα αυτό ήταν απαραίτητο, διότι ενσωματώνει την οικονομική διπλωματία η οποία δεν υπήρχε σαν αντικείμενο του Υπουργείου Εξωτερικών, τη δημόσια διπλωματία, η οποία δεν υπήρχε σαν αντικείμενο νομοθετημένο του Υπουργείου Εξωτερικών και τον απόδημο ελληνισμό στον πυρήνα του υπουργείου, το οποίο επίσης δεν υπήρχε. Άρα δεν υπήρχε επιλογή να υπάρξει ή να μην υπάρξει νομοθέτημα, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για το νέο οργανισμό του ΥΠΕΞ.

Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου, «κάτι το οποίο συμβαίνει και είναι απολύτως απαραίτητο», καθώς και «την αναδιοργάνωση της διπλωματικής ακαδημίας που είναι επίσης απολύτως απαραίτητη».

«Δεν νοείται η μεταρρύθμιση του υπουργείου με την είσοδο της οικονομικής διπλωματίας, εάν δεν μεταρρυθμιστεί και η διπλωματική ακαδημία. Και ο κύκλος σπουδών και ο τρόπος διδαχής» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης την αναδιάρθρωση των αρχών εξωτερικού και τον μετασχηματισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.

«Το υπουργείο μέσα από αυτό το νομοθέτημα οργανώνεται σε τρεις πυλώνες: Τις διεθνείς σχέσεις, τις οικονομικές σχέσεις και την εξωστρέφεια και τη δημόσια διπλωματία και τον απόδημο ελληνισμό», επεσήμανε ο κ. Δένδιας συμπληρώνοντας ειδικότερα για τον απόδημο ελληνισμό ότι «για να είμαστε ειλικρινείς, με τα οικονομικά δεδομένα που έχει η χώρα μας, είναι ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο της δημόσιας διπλωματίας μας».

Με το νομοθέτημα δημιουργούνται επίσης δυο Γενικές Γραμματείες πρόσθεσε ο κ. Δένδιας: Η Γενική Γραμματεία Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων και η Νέα Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας που αποτελεί συγχώνευση.

Αναφερόμενος στη νέα Διεύθυνση Στρατηγικού και Υπηρεσιακού Σχεδιασμού που δημιουργείται, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπηρετεί μια ανάγκη που είναι αυτονόητη και ότι απαντά στην κριτική που «λέει κάθε φορά η αντιπολίτευση ότι ‘δεν έχετε στρατηγική’».

«Μα, δεν πρέπει να υπάρχει η συγκεκριμένη Διεύθυνση την οποία να την εκπονεί μέσα στο Υπουργείο και από εκεί και πέρα η Διεύθυνση αυτή να την διαμοιράζει στα επιμέρους τμήματα του Υπουργείου», είπε ο κ. Δένδιας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο θέμα των Patriot λέγοντας πως η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: «Η κυβέρνηση θα υπογράψει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για τους Patriot. Οι Patriot όμως δεν είναι επιθετικό όπλο, είναι αμυντικό όπλο. Δεν στρέφεται κατά κάποιου. Υπερασπίζει τον εναέριο χώρο κάποιου».

«Να είμαστε συνεννοημένοι. Η Ελλάδα δεν εκπέμπει επιθετική δύναμη πουθενά», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: υπουργείο Εξωτερικών

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση