Κορονοϊός: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις – Οι περιοχές που μπήκαν στο «κόκκινο»

Κορονοϊός: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις – Οι περιοχές που μπήκαν στο «κόκκινο»

Σε σκληρό lockdown μπαίνει από το Σάββατο 20/2 η Κάλυμνος λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου αλλά και ο δήμος Ευόσμου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης λόγω των κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εκεί. Τα 11 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη ανησυχούν τους κατοίκους που σπεύδουν να κάνουν γρήγορα τεστ.

Συνολικά σε όλη τη χώρα 15 είναι τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού από τη Νότια Αφρική, ενώ σε 764 ανήλθαν τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης.

Στο «κόκκινο» μπαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας, η Θάσος, οι δήμοι Αγιάς Λάρισας, Ηρακλείου Κρήτης, Κορίνθου, Νεμέας, Άργους-Μυκηνών και Ζίτσας Ιωαννίνων.

Tο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.460 νέα κρούσματα κορονοϊού, 325 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 28 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Τα μισά κρούσματα καταγράφονται στην Αττική. Υπάρχουν πάνω από 5.500 ενεργά κρούσματα. Σταθεροποιημένη εμφανίζεται η κατάσταση.

Τα νοσοκομεία πάντως στην Αττική ασφυκτιούν.

Σταθεροποιημένη εμφανίζεται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, ενώ την Τετάρτη θα επανεξεταστεί η επιδημιολογική εικόνα των Ιωαννίνων.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Διαθέσιμη μέσω του gov.gr, αρχής γενομένης από το πρωί της Παρασκευής, είναι η βεβαίωση εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Πρόκειται για έγγραφο που λειτουργεί ως βεβαίωση ιατρικής πράξης. Αφορά όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και εκδίδεται μετά και την τελευταία δόση ανάλογα με το είδους του εμβολίου.

Η βεβαίωση έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης QR και ηλεκτρονική σφραγίδα και μπορεί να αποσταλεί ηλεκτρονικά όπου κρίνεται απαραίτητο, είτε να εκτυπωθεί.

Με βάση τα στοιχεία της 18ης Φεβρουαρίου, συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 634.037 εμβολιασμοί. 203.913 συμπολίτες μας έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Περισσότερες από 15.000 βεβαιώσεις εκδόθηκαν στις πρώτες ώρες λειτουργίας της υπηρεσίας.

Η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού πυροδοτήθηκε μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κατέθεσε πρόταση προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αναφέρθηκε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε διαδικτυακή συζήτηση, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για το άνοιγμα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι με αυτό οι ταξιδιώτες θ` απαλλάσσονται από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η Κομισιόν έχει βάλει φρένο στη συζήτηση, με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να δηλώνει ότι δεν είναι ακόμα «ώριμες οι συνθήκες» για κάτι τέτοιο, εντούτοις οι χώρες του νότου (Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος), που έχουν ισχυρή βιομηχανία στον τουριστικό τομέα, χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου και άλλες όπως Ισλανδία, Αυστρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, συντάσσονται με την πρόταση της Ελλάδας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει ένα δικό του σύστημα πιστοποίησης που θα επιτρέπει στους πολίτες που εμβολιάζονται να ταξιδεύουν.

Σε κάτι αντίστοιχο με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό προσανατολίζεται το Ισραήλ, με την καθιέρωση του «Πράσινου Διαβατηρίου». Το πιστοποιητικό θα αφορά όσους εμβολιάστηκαν αλλά και όσους ανάρρωσαν από τον ιό, και θα μπορούν να μετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Κάτια Αντωνιάδη

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση