Γκ. Μαγιορκίνης: Τα μέτρα επιβράδυναν την επέκταση της πανδημίας (video)

Γκ. Μαγιορκίνης: Τα μέτρα επιβράδυναν την επέκταση της πανδημίας (video)

Τα μέτρα επιβράδυναν την επέκταση της πανδημίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της Covid-19. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «όποια κατάσταση σταθεροποίησης είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη».

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «η επιδημία σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι μπαίνει σε φάση ύφεσης του δεύτερου ή τρίτου κύματος. Ωστόσο, προς το παρόν, η επιδημικότητα παραμένει σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο από την κινητικότητα που είδαμε τον Σεπτέμβριο, όταν οι περισσότερες χώρες μπήκαν σε φάση δεύτερου κύματος».

Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, «την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια αλλά με πολύ μικρότερους ρυθμούς και σαφείς ενδείξεις σταθεροποίησης. Η πίεση στο Σύστημα Υγείας παραμένει σε φάση μικρής αύξησης και ίσως σταθεροποίησης».

Οι ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 12%, αρκετά μικρότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έχει σταθεροποιηθεί στο επίπεδο των 200 περίπου ανά ημέρα.

«Την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε σταθεροποίηση και πιθανώς μείωση των νέων εισαγωγών, που λογικά θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση στις ΜΕΘ μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Εντός του επόμενου μήνα αναμένουμε να φανεί σταδιακά και το αποτέλεσμα από την επίδραση του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες» υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.


Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων έδειξε σαφή σημάδια σταθεροποίησης και πιθανώς μιας μικρής υποχώρησης που αντανακλά την υποχώρηση της μεταδοτικότητας στην κοινότητα. «Αυτό δείχνει ότι τα σχετικά πιο ήπια επιδημιολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες έχουν ήδη δείξει αποτελεσματικότητα και έχουν επιβραδύνει την επέκταση της επιδημίας» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε, «η αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας στην Αττική, επίσης κινήθηκε σε ήπια επίπεδα εντός της τελευταίας εβδομάδας. Οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι τα επιδημιολογικά μέτρα που ελήφθησαν στις 6 Φεβρουαρίου τελικά απέδωσαν με σαφή μείωση της μεταδοτικότητας».

«Από την ερχόμενη Δευτέρα περιμένουμε να δούμε και την επίδραση του lockdown της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου που λογικά θα επιταχύνει τη βελτίωση των δεικτών μεταδοτικότητας που έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες 10 ημέρες», σημείωσε.

Στη Θεσσαλονίκη η επιδημία έδειξε στοιχεία σταθεροποίησης στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, καθώς και των νέων κρουσμάτων, ενώ συγχρόνως δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. «Αυτές είναι ενδείξεις ότι τα μέτρα της 6ης Φεβρουαρίου έχουν επιδράσει στον έλεγχο της επιδημίας χωρίς να χρειαστεί σε αυτή τη φάση η λήψη πιο δραστικών μέτρων» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όσον αφορά στην ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η ηλικιακή ομάδα των 65 άνω παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.

Η χαμηλότερο επίπτωση πέρασε ξανά στην ηλικιακή ομάδα μέχρι 18 ετών. Την υψηλότερη επίπτωση εξακολουθούμε να παρατηρούμε στα άτομα ηλικίας 40 – 64 ετών.

«Τους επόμενους μήνες αναμένουμε τον εμβολιασμό να περιορίσει την επίπτωση στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες» επανέλαβε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση