Προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του Άρη το Perseverance

Προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του Άρη το Perseverance

Επτά μήνες μετά την εκτόξευσή του, το ρομποτικό ρόβερ Perseverance της NASA, εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Άρη για τα επονομαζόμενα «7 λεπτά του τρόμου» μέχρι να προσεδαφιστεί. «Η προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» αναφώνησε ο Σουάτι Μοχάν, υπεύθυνος για τον έλεγχο επιχειρήσεων. Στην αίθουσα ελέγχου στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, οι ομάδες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα χαράς τη στιγμή της επιβεβαίωσης προσεδάφισης. Σκοπός της αποστολής είναι η αναζήτηση ιχνών μικροβιακής ζωής στον πλανήτη και η γεωλογική μελέτη.

Το Perseverance θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο ‘Αρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς και ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης, θα απελευθερώσει το «Ingenuity«, ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο πλανήτη.

(AP Photo/Damian Dovarganes)

Το χρονοδιάγραμμα της προσεδάφισης του Perseverance

Είσοδος στην ατμόσφαιρα: 22:48

Ανάπτυξη αλεξιπτώτου: 22:52

Κατάβαση: 22:54

Προσεδάφιση: 22:55

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την μετάδοση της προσεδάφισης στην επίσημη ιστοσελίδα της NASA, στο κανάλι της στο YouTube, στο λογαριασμό της στο Twitter, το Facebook και στην πλατφόρμα Daily Motion.

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε κάθε βήμα της προσγείωσης του ρόβερ μέσω μιας διαδραστικής εφαρμογής επίσης στην ιστοσελίδα της NASA.

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την προσγείωση, αν όλα πάνε καλά, οι κάμερες και τα μικρόφωνα στο διαστημικό σκάφος θα δείξουν την προοπτική του ρόβερ για πρώτη φορά.

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη